Als je op zoek bent naar een goede stukadoor, dan weet je hoeveel keuzes je hebt. Er zijn erkende Nederlandse stukadoors, Poolse klusbedrijven en ook zwartwerkers waar je uit kan kiezen. Maar hoe weet je nu precies welke keuze het beste is voor jou? Hier worden alle opties die je hebt besproken, wordt verteld op welke dingen je moet letten bij het vinden van een goede stukadoor en leer je hoe je geld kan besparen.

De kosten van de verschillende stukadoors

De volgende tabel geeft het uurloon weer van de verschillende soorten stukadoors die je waarschijnlijk tegenkomt in je zoektocht naar de jouwe. De prijzen zijn inclusief BTW en materiaal. 

Soort stukadoor Prijs per uur
Zwartwerker €12 – €17 per uur
Poolse werker €16 – €23 per uur
Erkende stukadoor €30 – €45 per uur

 

Zwartwerkers

Zwart werk is illegaal. De voordelen die er aan verbonden zitten zijn enkel en alleen financieel. Het uurloon van een zwartwerker is waarschijnlijk het laagste dat je kan vinden en je hoeft geen belasting te betalen over de kosten die je maakt. En daarmee houden de voordelen op. Als je een zwartwerker inhuurt, weet je nooit of het werk goed zal worden afgeleverd. Je kan dit immers nergens controleren want er is geen website, er zijn geen recensies en er is geen vakbond of keurmerk. Daarom krijg je ook geen garantie op het geleverde werk en als het slecht is gebeurd heb je simpelweg pech.

De legale kant

Dan is er ook nog de legale kant van het verhaal. Mocht er een ongeluk gebeuren tijdens de werkzaamheden dan ben je wettelijk gedeeltelijk verantwoordelijk. Ook krijg je problemen met de belastingdienst als je een zwartwerker meer dan drie dagen per week inhuurt omdat je dan belasting ontduikt. Je loopt het risico op een boete en een naheffing. Het is aan jou of je deze risico’s wilt lopen.

Poolse werkers

Poolse werkers zijn in ons land meestal omdat ze hier meer geld kunnen verdienen en ze een familie hebben te ondersteunen. Ze hebben dezelfde diploma’s en kunnen evengoed kwaliteit aanleveren. Polen zijn erg goedkoop en hebben de reputatie hard te werken. Ook zijn ze vaak flexibeler omdat de familie nog in Polen is. De meeste Poolse klusbedrijven zijn gewoon legaal. Het probleem is alleen dat het vaak moeilijk is van te voren te weten of je kwaliteit zal krijgen of niet. Deze bedrijven zijn vaak niet aan een vakbond verbonden en hebben geen keurmerk om te laten zien. Ook geven ze meestal geen garantie, wat de deal alleen nog onzekerder maakt. Kijk in ieder geval of het bedrijf bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd, maar hier blijft er dus ook het element van eigen risico.

Hoe kan je deze kwaliteit wel bewerkstelligen?

Vergeet niet, onder Nederlandse stukadoors heb je ook oplichters. Als je echt zeker wilt weten dat je met een officieel en erkend stukadoorsbedrijf te maken hebt die kwaliteit aflevert, kan je letten op twee dingen. Ten eerste is er het KOMO keurmerk. Heeft het bedrijf dit keurmerk behaald dan weet je zeker dat ze voldoen aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen die zijn opgelegd door de stichting KOMO en ook dat ze hier op gecontroleerd zullen worden. Ook is er de vakbond genaamd de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) waar het bedrijf bij aangesloten kan zijn. Als je de afkortingen NOA en KOMO langs ziet gaan, zit je dus meestal goed.

De kosten van de verschillende stucwerken

Als je besloten hebt met een erkend stukadoorsbedrijf in zee te gaan, zijn er manieren waarop je de prijs zo laag mogelijk kan houden. Eerst zal je een overzicht zien van die prijzen, dan kan je lezen over de factoren die de prijzen beïnvloeden en hoe je geld kan besparen op de totaalkosten van een stukadoor. De bedragen zijn inclusief BTW, arbeid en materialen.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20
Raapwerk €14 – €29

De factoren die invloed hebben op de kosten

Hier worden gemiddelden gegeven, maar er zijn een aantal factoren die deze prijzen kunnen beïnvloeden. Zo is er de ervaring van de stukadoor, hoe meer ervaring en dus vakmanschap, hoe meer je betaalt. Ook de regio waar hij gevestigd is kan invloed hebben. Voor stukadoors in de Randstad betaal je meestal meer omdat de concurrentie daar hogere bedragen vraagt. Het soort werk is een andere factor, hoe makkelijker en sneller, hoe goedkoper.

Hoe kan je geld besparen op je stukadoorskosten?

Er zin een paar dingen die je kan doen om je stukadoorskosten laag te houden.

  • Kies een stukadoor uit de buurt: dan bespaar je op voorrijkosten en heb je meteen alle regionale kennis in huis wat betreft leveranciers en andere professionele contacten.
  • Lagere BTW: op de totale eindfactuur van de stukadoor zal een BTW van 6 procent gerekend worden in plaats van 21 procent.
  • Plafond: laat het plafond met rust. De kosten voor het plafond zijn hoger omdat de stukadoor daar minder goed bij kan. Als je plafond er nog goed uit ziet, is het niet nodig om die ook mee te nemen.
  • Grote klus: als je meerdere dingen hebt te doen voor de stukadoor, kan hij een lager tarief met je onderhandelen. Als hij grotere oppervlaktes heeft kan hij namelijk effectiever te werk gaan.
  • Ervaring: beslis of je klus een ervaren stukadoor nodig heeft, of dat het misschien door een beginneling gedaan kan worden. Sierpleister is bijvoorbeeld vrij specialistisch, maar spackspuitwerk kan ook door een onervaren iemand gedaan worden.

Met onze vrijblijvende vergelijkingstool bespaar je nog meer

Gebruik onze vergelijkingstool en laat ons je helpen met het vinden van offertes van stukadoors uit jouw regio. Om doelgericht te kunnen zoeken voer je je postcode in en geef je ons de specificaties van de klus. Daarmee kan je binnen een korte tijd een aantal offertes in je inbox verwachten die je kan vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn. Zo vind je snel de juiste stukadoor voor jouw klus.