De energiemarkt is compleet veranderd in de afgelopen jaren. Voorheen werd de markt gedomineerd door grote energiemaatschappijen zoals Nuon en Essent. Hedendaags hebben veel kleinere spelers zich ook op deze markt gericht. Deze kleine spelers proberen zich te profileren door unieke diensten aan te bieden. Zo zijn er al mogelijkheden tot het verkopen/kopen van energie tussen particulieren. Daarnaast is het voor steeds meer huishoudens mogelijk om de eigen energie op te wekken. Door het opwekken van de eigen energie kan je een hoop geld besparen.

Het besparen van geld is wat alle huishoudens willen. Door het (laten) plaatsen van zonnepanelen behoort dit anno 2017 tot de mogelijkheden. Ondanks de mogelijke besparing hebben veel huishoudens toch nog vragen bij een dergelijke methode. Wij beantwoorden hieronder de volgende vragen:

  • Welke mogelijkheden zijn er met betrekking tot het opwekken van energie?
  • Hoeveel kan je hier per jaar mee besparen?
  • Wat kost het laten installeren van zonnepanelen?

Voornamelijk de onderste twee vragen zijn van groot belang.

Mogelijkheden

De mogelijkheden met betrekking tot het opwekken van eigen energie zijn nog redelijk beperkt. In feite is de enige mogelijkheid door zonnepanelen op jouw dak of in jouw tuin te plaatsen. Bij het plaatsen van zonnepanelen dien je wel met enkele zaken rekening te houden. In sommige gevallen dien je bijvoorbeeld een vergunning te hebben. Daarnaast is het van levensbelang dat de zonnepanelen op de juiste manier geplaatst en geïnstalleerd worden. Mede hierdoor is het aan te raden om een professionele installateur in handen te nemen. Maar, wat kost zo’n professionele installateur eigenlijk?

Kosten

De prijs voor het laten installeren van de zonnepanelen is uiteraard afhankelijk van de prijsstelling van de installateur. Toch zijn er enkele graadmeters aan te wijzen waarmee een hoop verduidelijkt wordt.

In de meeste gevallen bedragen de installatiekosten ongeveer 25% van de totale prijs. Op een andere pagina op deze website (link naar zonnepanelen plat dak kosten) hebben we gesproken over een totaalprijs van €9.000 bij een verbruik van 4000 kWh en een prijs van €11.000 bij een verbruik van 5000 kWh.

Als we deze bedragen als uitgangspunt nemen, komen we uit op de volgende installatiekosten:

  • 4000 kWh: €2.250
  • 5000 kWh: €2.750

Bovenstaande bedragen zijn gemiddelde bedragen voor het laten installeren van de zonnepanelen door een specialist. Het is absoluut aan te raden om dit altijd over te laten aan een specialist. Een professionele installateur heeft de expertise en de juiste gereedschappen. Daarmee weet je zeker dat de installatie goed verloopt en kan je je verheugen op het besparen van veel geld.

Veel mensen zijn je in de voorbije jaren al voorgegaan. Dat is niet geheel opmerkelijk te noemen als we kijken naar de relatief lage kosten. De kosten voor de investering kan je binnen enkele jaren, vaak iets meer dan 10 jaar, al terug verdienen.

Voor de exacte kosten raden we je aan om contact op te nemen met een gespecialiseerde installateur bij jou in de buurt!