Duizenden jaren geleden stond de mens nog bekend als ‘jagers en verzamelaars’. Deze eeuwenoude uitdrukking heeft betrekking op het feit dat mensen vroeger zelfvoorzienend waren. Al het voedsel en alle voorzieningen werden zelf gewonnen. Dit is een trend die we anno 2017 ook steeds vaker terugzien in de maatschappij. Dit geldt uiteraard niet voor alle voorzieningen, maar dit geldt wel voor de energiemarkt.

Voorheen werd de energiemarkt geregeerd door een groep van grote energieleveranciers. Deze bedrijven stonden bekend als stugge en logge organisaties waarbij weinig flexibiliteit was. De afgelopen jaren zijn er steeds meer andere energiemaatschappijen aan zet geweest. Dit heeft tot gevolg dat de energiemarkt compleet veranderd is. Dit biedt mogelijkheden voor zonnepanelen, deze komen hierdoor steeds meer op. De meeste hebben ze ooit wel eens zien liggen op een schuin dak, alleen wat zijn de mogelijkheden voor een plat dak? Wij zullen meer toelichten over de kosten zonnepanelen plat dak in de volgende alinea’s

Hierboven spraken we al over ‘jagers en verzamelaars’. Deze leefstijl is nu terug te zien in de energiemarkt. Het is namelijk voor huishoudens mogelijk om hun eigen energie op te wekken. Dit is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Maar, zijn er nog meer voordelen voor het zelf opwekken van energie? En bovenal; hoeveel kost dit voor een gemiddeld huishouden met een woning met een plat dak? De prijs is uiteraard bij elk product uiterst belangrijk; dat is ook het geval bij zonnepanelen op een plat dak. Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan na hoeveel jaar je de investering van zonnepanelen er uit heeft? Op deze vragen geven we hieronder antwoord!

Zelf energie opwekken

Het opwekken van de eigen energie is mogelijk door zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Deze zonnepanelen weten het zonlicht om te zetten in bruikbare energie. Het voordeel hiervan is bovendien dat je nooit teveel energie op zal wekken. Dit is uiteraard erg goed voor het milieu!

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak liggen. Dit geeft des te meer aan dat dergelijke vormen van energielevering dé toekomst is.

Kosten?

De belangrijkste vraag is uiteraard hoeveel het kosten om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Het is echter niet mogelijk om één vaste prijs voor de zonnepanelen te geven. Het plaatsen van de zonnepanelen is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Toch hebben we hieronder de gemiddelde prijzen voor je op een rijtje gezet. Deze gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op meerdere gemiddeld verbruiksmeters van huishoudens.

  • Bij een gemiddeld verbruik van 4000 kWh per jaar heb je ongeveer 20 zonnepanelen nodig voor een ideaal resultaat. Het kopen en installeren van de zonnepanelen kost ongeveer €9.000.
  • Bij een gemiddeld verbruik van 5000 kWh per jaar heb je ongeveer 23 zonnepanelen nodig voor een ideaal resultaat. Het kopen van installeren van de zonnepanelen kost hierbij ongeveer €11.000.

Besparing

Uiteraard is het ook belangrijk om na te gaan hoeveel euro’s je per jaar kunt besparen op de zonnepanelen. Speciaal in het geval van een plat dak zullen wij een indicatie geven van de kosten die bespaard kunnen worden.

In bovenstaand voorbeeld zijn we uitgegaan van 4000 kWh en 5500 kWh. Bij een verbruik van 4000 kWh kan je meer dan €900 per jaar besparen. Na ongeveer 10 jaar heb je de investering van de zonnepanelen alweer terugverdiend.

Bij het verbruik van 5000 kWh is het zelfs mogelijk om binnen 10 jaar de investering al terug te verdienen. Gemiddeld kan je meer dan €1100 per jaar besparen!