Een zonnepaneel op een dak; het kan er wellicht ietwat raar uit zien. Dat vonden mensen een x aantal jaar geleden ook. Toch is het hedendaags een vertrouwd gezicht in steden en dorpen. Veel mensen hebben de afgelopen jaren bewust gekozen voor het (laten) installeren van panelen. Met behulp van zonnepanelen is het voor huishoudens mogelijk om de eigen energie op te wekken. Door het opwekken van de energie kan je veel geld besparen. Daarnaast ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu.

Voor veel mensen klinkt het besparen van geld als muziek in de oren. Door zonnepanelen op het dak te leggen, kan je simpel veel geld besparen. De prijzen voor de zonnepanelen kunnen echter wel uiteen liggen. Op deze pagina brengen wij je derhalve op de hoogste van de meest actuele prijzen. Daarnaast geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Welke factoren hebben invloed op de kosten?
  • Hoeveel geld kan je besparen?
  • Wat kost het laten installeren door een specialist?
  • Na hoeveel jaar heb je de investering terugverdiend?

Allereerst is het handig om uit te leggen wat zonnepanelen eigenlijk zijn en wat hun functie is.

Een zonnepaneel bestaat uit heel veel zonnecellen. Deze zonnecellen kunnen het zonlicht rechtstreeks omzetten in elektriciteit. De elektriciteit moet echter nog wel in jouw meterkast terecht komen. Dit gaat met behulp van een zogenoemde omvormer. Een omvormer wordt in het elektrische circuit van een huis geïntegreerd en is in feite de schakel tussen de elektrische apparaten en het zonnepaneel.

Er wordt gebruikt van meerdere soorten materialen. Silicium is één van de belangrijkste materialen binnen een zonnepaneel. Tevens wordt er gebruik gemaakt van glazen platen; deze glazen platen vangen het zonlicht op. Doordat zonlicht oneindig is, is het een erg duurzaam product. Zeker indien je van plan bent om langere tijd in hetzelfde huis te blijven wonen.

Kosten

Uiteraard spelen de kosten voor de zonnepanelen een zeer grote rol in jouw besluitvorming. Hieronder hebben wij de kosten voor je op een rijtje gezet. Deze kosten worden opgebouwd uit twee verschillende elementen:

Installatie

De installatiekosten maken ongeveer 25% van de totaalprijs uit. Het is aan te raden om jouw zonnepanelen te laten installeren door een professionele installateur. Deze installateur heeft de juiste gereedschappen tot zijn beschikking; tevens heeft hij/zij veel ervaring met plaatsen van zonnepanelen.

Aanschaf

De zonnepanelen moeten uiteraard ook aangeschaft worden. De panelen zelf nemen ongeveer 75% van alle kosten in. De kosten voor zonnepanelen dalen verhoudingsgewijs naarmate er meer besteld worden.

In onderstaande tabel kan je de kosten voor zonnepanelen vinden.

OmschrijvingTarief
Inboedelopslag€150,00 per maand per 30 m3
In- en uitpakken van goederen€30,00 per uur
Handyman service€45,00 per uur
Liftassistentie€75,00 per uur
Parkeervergunning€20,00 tot €50,00

De prijs per zonnepaneel daalt naarmate het aantal stijgt. Hier zit een bepaalde hefboom in; het is uiteraard aan te raden om daar goed op te letten! In de laatste kolom in bovenstaande tabel kan je het verbruik zien wat je met een x aantal solar panels kunt opwekken.

Hoeveel er daadwerkelijk geplaatst kunnen worden is afhankelijk van de ruimte die je heb. Het is aan te raden om zoveel mogelijk zonnepanelen te nemen; daarmee behaal je het beste resultaat.

De kosten voor de zonnepanelen zijn afhankelijk van enkele factoren. Hieronder hebben we twee verschillende kostenposten verder uitgewerkt.

Kosten voor installatie

Het is aan te raden om jouw zonnepanelen te laten installeren door een specialist. Deze specialist, vaak een professionele installateur, weet exact wat hij/zij moet doen en hij/zij heeft de juiste gereedschappen bij de hand.

De kosten van het installeren van de zonnepanelen kan je uit bovenstaande tabel aflezen. De kosten bedragen namelijk ongeveer 25% van de totaalprijs. Bij 20 stuks betekent dit om en nabije de €2.075.

Bij 30 zonnepanelen betekent dit ongeveer €28.75 aan kosten voor het laten installeren van de zonnepanelen.

Kosten voor de onderdelen

De overige 75% van de totaalprijs bevat de kosten voor de onderdelen van de zonnepanelen. Dit betreft uiteraard de panelen, maar ook de omvormer. Deze omvormer is benodigd om de gewonnen energie om te zetten in werkende elektriciteit. De omvormer is in feite de tussenschakel tussen jouw elektrische apparaten en jouw zonnepanelen.

Als extra optie kan er ook worden gekozen voor een zonneboiler. Dit is weer iets heel anders en het rendement bij een boiler ligt eigenlijk altijd wel een stuk lager.