Het opwekken van eigen energie is behoorlijk populair geworden in Nederland en andere Europese landen. Dit is voor een groot te danken aan de hoge kosten die men moet betalen bij een energiemaatschappij.

Veel huishoudens zijn daarom op zoek naar mogelijkheden tot het besparen van geld. Dat klinkt voor veel huishoudens als muziek in de oren; mede hierdoor is er de afgelopen jaren een run op de mogelijkheden met betrekking tot het zelf opwekken van de energie. Naast zonnepanelen is het nemen van een zonneboiler hiervoor een optie.

Dit is echter niet het enige element waar een huishouden veel geld op kan verdienen. Ook op (warm) water kan een huishouden veel geld besparen. Voor ons als Nederlanders is warm water niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Toch staan weinig mensen stil bij de kosten die ze hiervoor betalen. Het warme water dat uit de kraan komt, is uiteraard niet gratis. Toch zijn weinig mensen zich bewust van de exacte kosten en bovenal hoe de kosten in het gareel gehouden kunnen worden.

Op deze pagina geven wij meer informatie over een zonneboiler. Een zonneboiler is een uniek product waarmee je een hoop geld kunt besparen. Wij leggen in eerste instantie kort uit wat een zonneboiler is en daarna zoomen we in op het belangrijkste aspect; de kosten. Wat kost een zonneboiler? Hoeveel geld kunt hier mee besparen? Na hoeveel jaar heb ik de investering terugverdiend?

Op deze vragen geven wij hieronder antwoord!

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit twee onderdelen; de collector en de boiler. De collector wordt gebruikt om de warmte van de zon in op te vangen. De boiler wordt gebruik om die warmte op te slaan.

De zonneboiler weet, dankzij het zonlicht, het water op te warmen waardoor de CV ketel minder werk hoeft te verrichten. De zonneboiler staat in directe connectie met de CV ketel.

Het water in de zonneboiler wordt door de zon verwarmd; warm water stijgt op in de boiler. Onderaan komt echter koud water in het vat, waardoor het warme water via de boven uitgang de boiler uit gaat. Dit proces continueert zich op de momenten wanneer dat voor je nodig is.

Kosten

Het is nu duidelijk wat een zonneboiler is en hoe dit werkt. De belangrijkste vraag is echter: wat kost een zonneboiler voor u?

De prijs van zonneboiler is afhankelijk van de kwaliteit van de zonneboiler. Zoals bij elk ander product zit er verschil in kwaliteit tussen de verschillende soorten zonneboilers.

Ook is de prijs afhankelijk van het aantal collectoren en de grootte van de boiler. Om het voor je overzichtelijk te maken, hebben we onderstaande tabel samengesteld:

Type verbouwingGemiddeld tarief
Plaatsen van een dakkapel€1.550,-
Plaatsen van een nieuwe trapTussen €1.800,- en €3.500,-
Renoveren van bestaande trap€1.000,-
Vervangen van dakpannenTussen €40,- en €100,- per vierkante meter
Volledig dak vernieuwenTussen €100,- en €300,- per vierkante meter
Voegen van een muurTussen €30,- en €80,-
Plaatsen van een schoorsteen€3.000,-

Het aanschaffen van een zonneboiler kan iets meer dan €2.000 kosten. Indien je een uitgebreidere zonneboiler wilt, kan de prijs stijgen naar €5.000. Zoals je in bovenstaande tabel kan zien, kan je met een dergelijke zonneboiler veel geld besparen.

Bij een duurdere zonneboiler is het effect wel beter; hierdoor kan je jaarlijks meer geld besparen. Uiteindelijk is het voor je van belang dat de investering binnen een x aantal jaar terug verdient. Indien dat het geval is, is het verstandig om een dergelijke zonneboiler aan te schaffen. Alleen is het rendement van een zonneboiler een stuk lager dan zonnepanelen. Hierbij kan het bij een zonneboiler 3x langer duren voordat de totale kosten zijn terug verdiend tegenover de terug verdien tijd van zonnepanelen.

Voor de exacte kosten van een zonneboiler willen we je aan te raden om ook contact op te nemen met een lokale specialist. Deze specialist kan je meer vertellen over de exacte kosten van een zonneboiler. De prijs voor het installeren van een zonneboiler is bijvoorbeeld afhankelijk van de prijsstelling van de specialist!