Veel mensen kiezen voor het laten verbouwen van hun huis. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Enerzijds kan het om een uitbouw van het huis gaan, waarmee meer ruimte gecreëerd wordt. Anderzijds kan men er ook voor kiezen om bepaalde delen van het huis op te laten knappen. In sommige gevallen doen mensen dit bewust om een waardestijging van het huis te creëren. Een goed onderhouden huis is logischerwijs meer waard dan een slecht onderhouden huis.

Op televisie zijn meerdere programma’s te zien waarbij de verbouwing van een huis centraal staat. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan ‘Help, mijn man is klusser’. Dergelijke tv programma’s geven duidelijk aan dat het verbouwen van een huis absoluut geen fluitje van een cent is. Bij een verbouwing komt soms veel vakkennis om de hoek kijken. Daarnaast is het ook belangrijk om een bepaald bouwkundig inzicht te hebben en uiteraard is ook een grote dosis doorzettingsvermogen van belang.

Mede hierom kiezen veel mensen ervoor om hun huis te laten verbouwen door een specialist. Dit kan bijvoorbeeld een aannemer zijn of, indien het specifiek bijvoorbeeld een muur betreft, een stukadoor. Maar, wat kost een dergelijke verbouwing nou eigenlijk? En welke factoren spelen een rol bij de prijsbepaling van een verbouwing? En kunt u deze prijsbepaling op een bepaalde manier beïnvloeden? Op deze pagina geven wij het antwoord op dergelijke vragen.

Tarief

Het bepalen van een prijs voor een verbouwing is compleet afhankelijk van vele factoren. Allereerst is het uiteraard van belang om te bepalen om wat voor soort verbouwing het gaat. Heeft het bijvoorbeeld betrekking op de uitbouw in de vorm van een serre? Of gaat het specifiek om het anders inrichten van de huiskamer waardoor een verbouwing noodzakelijk is?

Daarnaast is ook de uitvoerende partij van belang voor de prijsbepaling. Welk bedrijf/persoon huur je in voor het laten verbouwen van uw huis? Elke aannemer heeft zijn/haar eigen tariefstelling. De kosten kunnen daardoor behoorlijk uiteen lopen als u een vergelijk maakt tussen verschillende aannemers. Mede daardoor raden wij te allen tijde aan om meerdere offertes op te vragen. Op die manier kan je de prijzen vergelijken en uiteindelijk een eerlijke en markt conforme prijs betalen.

Zoals we hierboven al aangeven, is het erg lastig om een exact kostenplaatje te hangen aan een verbouwing. Wel is het mogelijk om de prijs voor een verbouwing onder te verdelen in enkele factoren:

Voorrijkosten: bedragen ongeveer 5% van de totale kosten.

Materiaalkosten: bedragen ongeveer 40% van de totale kosten.

Arbeidskosten: bedragen ongeveer 55% van de totale kosten.

Bovenstaand lijstje geeft aan dat de arbeidskosten de grootste post zijn, gevolgd door de materiaalkosten. Doordat de arbeidskosten de grootste post zijn, is deze post van groot belang voor de totale prijs. Dit is echter ook de enige post waar je invloed op uit kan oefenen. Hierboven gaven we het al even aan; maak een vergelijk tussen verschillende aanbieders/afnemers. Op die manier kunt u een goed vergelijk maken tussen de verschillende offertes die u heeft ontvangen.

Om toch enige duidelijkheid te verschaffen, hebben we onderstaande tabel gemaakt. In die tabel kan je de kosten voor een verbouwing vinden per type verbouwing:

OmschrijvingPrijs met vierkante meter
Goedkope bouw€870,-
Normale bouw€1.250,-
Dure bouw€1.750,-

Als je de kosten voor een verbouwing wil beïnvloeden, moet je de arbeidskosten omlaag zien te krijgen. Het is daarbij wel van belang dat u ook de kwaliteit in ogenschouw neemt. Iets dat te mooi is om waar te zijn, is dat in de praktijk ook nagenoeg altijd. Het is derhalve van belang dat je de juiste/kwaliteitverhouding weet te vinden.
Het bovenstaande tarief is uiteraard voor een zeer groot deel afhankelijk van de arbeidskosten. Elke aanbieder/aannemer bepaalt zijn eigen tarieven, waardoor de prijzen behoorlijk uiteen kunnen lopen.

In Nederland zijn veel aanbieders te vinden die zich bezig houden met verbouwingen. In bovenstaand overzicht kunt de kosten per verbouwing zien, waarbij uiteraard nog veel meer voorbeelden denkbaar zijn. Als je een verbouwing voor de deur heeft staan, kan je het beste tijdig beginnen met het aanvragen van de offertes.

Lees ook: vloerisolatie prijzen.