Bij het restylen van een huis wordt er veelal gekeken naar de muren, de vloer en de meubelen. Dit is bijvoorbeeld te zien in de programma’s ‘TV makelaar, mission impossible’ en ‘help mijn man is een klusser’. In deze programma’s ligt de nadruk met name op de muren, de vloer en de meubelen. Ook de inrichting speelt uiteraard een grote rol; waar wordt de woonkamer gecreëerd en waar komen de meubelen te staan?

Helaas wordt het belang van het plafond nog wel eens vergeten. Het plafond is in feite met de vloer te vergelijken. Het biedt al het uitzicht op de horizontale vlakken van een huis. Mede hierom is het belangrijk dat het plafond ook in goede staat is en dat de kleur van het plafond fraai is.

Het stucen van het plafond is daardoor van groot belang. Toch heeft dit niet bij alle mensen de hoogste prioriteit. Graag vertellen we jou meer over het laten stucen van je plafond. Hiermee kan je een prachtige uitstraling van je huis verkrijgen. We nemen je mee in de wondere wereld van het plafond stucen met behulp van de volgende vragen:

  • Wat is het stucen van je plafond eigenlijk?
  • Wat kost het stucen van je plafond?
  • Wie kan je plafond stucen?

Diverse opties voor afwerking

Het stucen van het plafond is in feite het aanbrengen van een extra laag. Door deze extra laag krijgt je huis een andere uitstraling en tevens biedt een gestucte plafond enkele functionele voordelen.

Bij het stucen van het plafond heb je de mogelijkheid uit meerdere stucsoorten. Elk stucsoort heeft zijn eigen voordelen, maar ook zijn eigen nadelen. Het is aan jou om de gewenste stucsoort te bepalen. In feite heb je de keuze uit:

  • Glad stucwerk; hierbij heb je gewoon een glad plafond. Dit ziet er erg strak en modern uit.
  • Spuitwerk; hierbij wordt er een pleisterlaag op je plafond aangebracht. Spackspuitwerk bestaat uit twee lagen en wordt aangebracht met behulp van een spuitmachine. Bij een spuitwerk plafond krijg je een korrelstructuur
  • Schuurwerk; je kan ook kiezen voor een speels patroon op je muur. Dat is het geval bij schuurwerk! Hierbij maakt de stucadoor halve slagen op je plafond, waardoor je een unieke uitstraling krijgt.
  • Sierpleister: bij sierpleister wordt er een extra korrellaag aangebracht. Deze laag zorgt voor een unieke uitstraling. Bij sierpleister heb je de keus uit Spachtelputz, Rustiekputz en Granol.

Prijs stucen van je plafond

Het totale bedrag voor het stucen van je plafond is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Het oppervlakte van je plafond;
  • De stucsoort waar jij voor kiest;
  • Het tarief van de stucadoor die het stucwerk op je plafond aanbrengt.

Doordat het tarief van de stucadoor zo bepalend is, kunnen we geen exacte prijsgarantie afgeven. We kunnen je wel de volgende richtbedragen meegeven:

Stucsoort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Spackspuitwerk Tussen de €5,00 en €10,00
Behangklaar plafond Tussen de €11,00 en €15,00
Sausklaar plafond Tussen de €15,00 en €23,00
Sierpleister plafond Tussen de €15,00 en €23,00
Schuurwerk plafond Tussen de €15,00 en €25,00


Wie gaat de klus uitvoeren?

Het stucen van een plafond is een zware en gespecialiseerde klus. Daardoor is het nagenoeg niet mogelijk om zelf je plafond te stucen. Het is veel beter om een stucadoor in te huren.

Een stucadoor heeft veel ervaring met het stucen van een plafond en heeft tevens de juiste materialen tot zijn beschikking. Wel willen je meegeven dat het tarief van een stucadoor flink kan verschillen ten opzichte van andere stucadoors. Vraag hierom altijd meerdere offertes aan! Je kan veel geld besparen als je meerdere offertes hebt. Je kan dan uiteindelijk voor de beste prijs/kwaliteitsverhouding kiezen.

Als je de offerte ontvangen hebt, is het ook aan te raden om te letten op het BTW percentage waarmee gerekend wordt. Voor een stucadoor is namelijk een speciale regeling in het leven geroepen. Als je huis ouder dan twee jaar is, betaal je maar 6% BTW. Als je huis jonger dan twee jaar is, betaalt je de normale 21% BTW.