Er zijn meerdere situaties denkbaar waarbij je graag je tuin wilt laten renoveren. Dit kan komen omdat je na een bepaalde tijd uitgekeken bent op je huidige tuin. Je wilt je tuin laten renoveren, waardoor het weer een fijne plek gaat worden.

Anderzijds is het ook mogelijk dat je net in een huis bent komen te wonen. De tuin van de vorige bewoners is totaal niet naar je smaak. Op dat moment kan je ook beslissen om de tuin te laten renoveren. Een belangrijk onderdeel hierbij is de bestrating. De uitstraling van veel tuinen wordt bepaald door de tegels die gebruikt worden.

Qua tegels heb je tegenwoordig gigantisch veel mogelijkheden. Je kan kiezen voor grote tegels of juist voor hele kleine tegels. Ook qua legmotieven is er tegenwoordig heel veel mogelijk. Als je je tuin wilt laten renoveren, is de kans groot dat je de bestrating opnieuw wilt laten doen. Wij vertellen je op deze pagina meer over het opnieuw (laten) bestraten van je tuin. Hierbij geven we antwoord op onderstaande vragen:

  • Welke mogelijkheden heb je bij het opnieuw bestraten van je tuin?
  • Welke soorten tegels zijn er tegenwoordig?
  • Wat zijn de kosten voor het opnieuw bestraten van je tuin?

Welke mogelijkheden heb je bij het opnieuw bestraten van je tuin?

We gaven hierboven al aan dat het aanbod van tegels en stenen voor in je tuin ongekend groot is. Je hebt de keus uit allerlei verschillende soorten stenen. Als je je tuin opnieuw wilt laten bestraten, heb je in feite twee mogelijkheden:

  • Je kiest ervoor om de tuin zelf opnieuw te gaan bestraten. Dit betekent dat je eerst de oude stenen er uit moet halen en vervolgens de nieuwe stenen netjes moet leggen. Dit is een arbeidsintensieve klus en is daarom niet aan te raden. Ook omdat het aanleggen van stenen een behoorlijk gespecialiseerde klus is; echt makkelijk is het niet te noemen.
  • Je kan er ook voor kiezen om een stratenmaker in te huren. Een stratenmaker heeft de expertise, ervaring en het juiste materiaal in huis om jouw tuin te herbestraten. Hierbij ben je verzekerd van een optimaal resultaat.

Welke soorten tegels zijn er tegenwoordig?

De wens om je tuin van nieuwe bestrating te voorzien, komt vaak naar boven als je niet meer tevreden over je huidige tuin bent. Dit kan aan verschillende oorzaken liggen. Als je je nieuwe tuin compleet naar je eigen wens in wil richten, is het belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Om je hier een handje bij te helpen, hebben we hieronder de verschillende soorten tegels uitgewerkt.

Hedendaags zijn er ontelbaar verschillende stenen beschikbaar. Elke steen heeft bepaalde eigenschappen en daaruit voortvloeiende voor- en nadelen. Omdat er zoveel verschillende soorten zijn, zijn er in de afgelopen jaren verschillende ‘hoofdsoorten’ ontstaan.

Deze hoofdsoorten hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  • Betonnen tuintegels; voor een strakke uitstraling
  • Gebakken tuintegels; voor een nostalgische uitstraling
  • Natuursteen tuintegels; voor een luxe uitstraling

De betonnen tuintegels zijn gemaakt van beton en daardoor zijn dit tegels met een zeer lange levensduur. Het nadeel hiervan is echter dat de kleur van beton kan verkleuren.

De gebakken tuintegels zijn over het algemeen kleine tegels. Deze tegels vormen een nostalgische uitstraling en kunnen goed tegen een stootje. Het leuke van de gebakken tuintegels is dat ze in verschillende legmotieven gelegd kunnen worden. Hierdoor kan je variatie in je tuin aanbrengen.

De natuursteen tuintegels zijn de duurste tegels. Dit zijn over het algemeen grote stenen met een zeer luxe uitstraling. Het nadeel hiervan is echter wel het hoge prijskaartje.

Als je besloten hebt om je tuin opnieuw te bestraten, is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Hierbij kan je het beste langsgaan bij de bedrijven die bestratingsmaterialen leveren. Deze bedrijven hebben een uitgebreid assortiment en kunnen je tevens van goed advies voorzien.

Kosten voor het opnieuw bestraten van je tuin

Bij het herbestraten van je tuin heb je twee mogelijkheden. Je kan de tuin zelf opnieuw bestraten, maar je kan ook een stratenmaker inhuren.

Als je de tuin zelf gaat bestraten, heb je alleen te maken met de kosten voor de stenen. In onderstaande tabel kan je de gemiddelde prijzen per vierkante meter vinden per hoofdsoort.

Soort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Betonnen tuintegels Ongeveer €15,00 tot €35,00
Gebakken tuintegels Ongeveer €25,00 tot €45,00
Natuursteen tuintegels Ongeveer €30,00 tot €65,00

Bovenstaande prijzen zijn echter de gemiddelde prijzen. Als jij interesse in een specifieke natuursteen tuintegel hebt, kan je het beste een offerte opvragen bij een bestratingsmaterialen bedrijf. Hierbij is het overigens een aanrader om bij meerdere bedrijven een offerte op te vragen. Als je meerdere offertes hebt, krijg je beter zicht in de marktconforme prijzen. Je weet dan zeker dat je niet teveel gaat betalen.

Als je liever een stratenmaker inhuurt voor het opnieuw bestraten van je tuin, moet je ook het tarief voor de stratenmaker betalen. Over het algemeen ligt het uurtarief van een stratenmaker tussen de €30,00 en €40,00 per uur. Bij het opnieuw bestraten van je tuin is het uiteraard ook noodzakelijk om de oude stenen uit je tuin te halen. Dit kan je zelf doen, maar je kan dit ook door een stratenmaker laten doen voor bovengenoemd uurtarief.

Voor de finishing touch van je tuin heb je ook opsluitbanden nodig en eventueel grind. Bij een opsluitband moet je denken aan bedrag van €2,00 tot €5,00 per meter. Per grindplaat ben je ongeveer €12,00 tot €16,00 kwijt.