Enkel glas is jarenlang de standaard geweest. Elk huis, fabriek en kantoorpand had de beschikking over enkel glas. Dit is echter in de jaren 50 van de vorige eeuw compleet veranderd. De grondlegger voor die verandering was het Duitse bedrijf Thermopane. Dit bedrijf was het eerste bedrijf dat dubbel glas kon fabriceren. Sindsdien is dubbelglas de standaard geworden; in de afgelopen jaren is zelfs driedubbel glas op de markt gebracht.

Ondanks dat dubbelglas de standaard is geworden, komt enkel glas nog veelvuldig voor. Het komt bijvoorbeeld voor bij erg oude huizen of bij oude fabrieken. Tevens vindt men enkel glas nog veelvuldig bij monumentale panden. De monumentale panden zijn over het algemeen erg oud. Destijds was enkel glas nog de enige mogelijkheid, waardoor enkel glas nu nog veelvuldig in de monumentale panden terug te vinden. De monumentale panden hebben bovendien een beschermende status; de onderdelen mogen hiervan niet zomaar aangepast worden. In veel situaties is het daarom überhaupt niet mogelijk om dubbel glas in een monumentaal pand te krijgen.

Enkel glas wordt derhalve nog mondjesmaat toegepast en komt mondjesmaat nog voor in het dagelijkse leven. Toch is dit een glassoort om altijd rekening mee te houden; dat heeft voornamelijk te maken met het lage prijskaartje. Je kan hier meer lezen over de antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat is enkel glas?
  • Wat kost enkel glas?
  • Wie kan enkel glas plaatsen?

Wat is enkel glas?

Enkel glas wordt gefabriceerd met behulp van de float methode. Dit is een oude methode die door Pilkington bedacht ik. Deze methode werkt als volgt:

Een glasplaat wordt verhit en het gesmolten glas wordt vervolgens over een bad van tin gegoten. Vervolgens koelt het glas langzaam af. Door deze afkoeling van het glas, ontstaat er een compleet strakke en vlakke glasplaat. Deze strakke glasplaat ontstaat dus puur door de toepassing van de float methode.

Bij de dubbele glasplaten worden twee glasplaten op die manier gefabriceerd met daartussen nog een coating in de vorm van lucht of edelgas. Daar is bij enkel glas echter geen sprake van; dit is simpelweg één glasplaat.

Bij toepassing van de float methode ontstaat er wel vaak een groene tint over de glasplaat. Dit is te danken aan het loodgehalte van het glas. Dankzij andere toepassingen kan de groene kleur verdreven worden, zodat er een glasheldere glasplaat ontstaat.

Enkel glas heeft echter één groot nadeel; het geleidt de warmte naar buiten. Van een isolerende werking is daarom absoluut geen sprake. Hierdoor mag enkel glas ook niet meer bij nieuwbouwhuizen toegepast worden. Dit is namelijk schadelijk voor het milieu en wordt daardoor niet meer toegestaan. Ondanks dat is enkel glas nog wel te vinden in de oudere woningen en gebouwen.

Wat kost enkel glas?

Enkel glas wordt nagenoeg niet meer toegepast. Dit heft puur te maken met de zeer slechte isolatiewaarde. Bij enkel glas wordt de warme binnen lucht in een huis naar buiten gedreven. Hierdoor moet je huis continue verwarmd worden en dat is schadelijk voor het milieu en voor jouw portemonnee. Je stookkosten rijzen namelijk de pan uit als je een huis hebt met enkel glas.

De isolatiewaarde van dubbel glas is vele malen beter, waardoor dat de standaard is geworden.

De prijzen voor enkel glas zijn afhankelijk van vele factoren. Allereerst speelt het tarief van de glaszetter een rol; welk tarief hanteert hij/zij voor het plaatsen en fabriceren van de glasplaat met enkel glas?

Daarnaast speelt de dikte van de glasplaat ook een grote rol. Je hebt hierbij keus uit bijvoorbeeld 3 mm, 4 mm, 6 mm, 8mm en 10 mm. De dikte van de glasplaat is bepalend voor de isolerende werking. De isolerende werking bij enkel glas is in de basis al erg slecht; bij een glasplaat van maar 3mm is de isolerende werking uiterst beroerd te noemen.

Daarnaast is ook het gebruikte materiaal van invloed op de prijs. Je kan namelijk bij enkel glas kiezen voor bijvoorbeeld helder glas of mat glas.

Als richtprijs wordt een bedrag van ongeveer €20,00 per vierkante meter aangegeven voor enkel glas. Dit bedrag is echter afhankelijk van de dikte van de glasplaat en het tarief van de glaszetter. Omdat enkel glas bijna niet meer toegepast wordt, is het noodzakelijk om een offerte op maat op te vragen bij een glaszetter.

Wie kan enkel glas plaatsen/zetten?

Enkel glas moet geplaatst worden door een glaszetter. Een dergelijk persoon/bedrijf heeft alle benodigde materialen en de benodigde kennis in huis om een enkele glasplaat te plaatsen.

Overigens is het wel aan te raden om bij meerdere glaszetters een offerte op vragen. Elke glaszetter heeft eigen tarieven, zeker indien er sprake is van enkel glas. Dit is enigszins zeldzaam geworden. In de praktijk blijkt daardoor dat deze tarieven nog wel eens uit elkaar willen liggen. Om geld voor jezelf te besparen, is het aan te raden om de prijzen goed met elkaar te vergelijken!