Het wegzakken van een tuin behoort helaas tot de werkelijkheid. In Nederland is dit eerder regel dan uitzondering. Vooralsnog heeft niemand hét wondermiddel hiervoor weten te ontwikkelen. De grond zakt in Nederland elk jaar een x aantal centimeter/millimeter. Over een aantal jaren genomen, is dat echter al snel een aanzienlijk stuk.

Het ligt voor de hand dat je vervolgens kiest voor het ophogen van een tuin. Door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren heb je daar nu verschillende mogelijkheden voor. Je kan bijvoorbeeld je tuin ophogen met behulp van aarde. Maar, je kan er ook voor kiezen om heiwerk in je tuin aan te laten leggen.

Op deze pagina kijken we naar de verschillende mogelijkheden die je hebt. We bekijken tevens de voor- en nadelen van elke mogelijkheid. Daarbij besteden we ook een groot deel aan de kosten voor het ophogen van een tuin. Dat is voor veel mensen namelijk de belangrijkste factor. Op deze pagina kan je derhalve het antwoord vinden op de volgende vragen:

  • Is het ophogen van een tuin aan te raden?
  • Welke mogelijkheden heb je bij het ophogen van een tuin?
  • Wat zijn de kosten voor het ophogen van een tuin?

Is het ophogen van een tuin aan te raden?

We kunnen met ons antwoord heel kort zijn op deze vraag: Ja, dat is aan te raden. Een verzakte tuin heeft namelijk enkele zwaarwegende nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat het er minder netjes uit ziet. Daarnaast kan in sommige gevallen ook het grondwater niet meer goed wegspoelen als de tuin gigantisch verzakt is. In dat geval ligt een kleine overstroming te wachten en dat is uiteraard niet wenselijk.

Ondanks dat het ophogen van een tuin aanzienlijk wat geld kan kosten, raden we dit te allen tijde aan. Uiteindelijk profiteer je op zowel de korte als lange termijn van een tuin die hoger ligt.

Mogelijkheden om de tuin op te hogen

Bij het ophogen van een tuin heb je tegenwoordig meerdere mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Dat komt puur door de technologische ontwikkelingen en de nieuwe toepassingen die daaruit zijn ontstaan.

Voorheen werd een tuin eigenlijk altijd met behulp van zand of grond opgehoogd. Dit was simpelweg het terugbrengen van de tuin naar de oorspronkelijke staat. Dat betekent echter wel dat je zeker weet dat je na een xx aantal jaar wederom over moet gaan tot het ophogen van je tuin. Zand en grond hebben namelijk de eigenschap dat het na verloop van tijd wegdrijft. Toch kunnen zeer veel huishoudens voor deze variant. Het kost namelijk ook een stuk minder geld.

Een andere mogelijkheid is dat er heiwerk in de tuin aangebracht wordt. Deze palen zorgen ervoor dat de stenen/tegels stabiel blijven liggen en nagenoeg geen mogelijkheid hebben om weg te zakken. Heiwerk dient echter te gebeuren met zware machines; hierdoor ligt het tarief voor deze vorm van ophogen fors hoger ten opzichte van het reguliere ophoogwerk.

Kosten voor het ophogen van een tuin

De kosten voor het ophogen van een tuin zijn afhankelijk van meerdere facetten. Deze facetten worden deels door jou bepaald, maar ook deels door de partij die je inhuurt. Het ophogen van een tuin is een zeer arbeidsintensieve klus. Tevens is dit een werkzaamheid waarbij je veel verstand van zaken moet hebben; vakkennis is vereist.

Anderzijds is ook de grootte van je tuin bepalend voor het totale prijskaartje. Het is voor ons niet mogelijk om een bepaald bedrag te hangen aan het ophogen van een tuin. Wel hebben we de volgende richtprijzen vast kunnen stellen:

Dienst Gemiddelde prijs per vierkante meter
Ophogen inclusief zand en oude tegels terugleggen €25,00 tot €30,00
Ophogen inclusief zand Ongeveer €15,00

Indien je besluit om je tuin met behulp van heiwerk op te hogen, zal je een offerte op maat aan moeten vragen. Dat is behoorlijk gespecialiseerd werk, waardoor we daar geen prijs voor aan kunnen geven.

Om de prijs voor het ophogen van je tuin enigszins te beïnvloeden, kan je het beste meerdere offertes aanvragen. Als je meerdere offertes hebt, kan je een goed vergelijk maken. Op basis van dat vergelijk kan je uiteindelijk een keuze maken. Laat je bij de keuze niet alleen leiden door de prijs; ook de overige voorwaarden spelen een belangrijke rol!