Bij het aanleggen van een dak heb je de mogelijkheid uit veel verschillende soorten materialen. Al decennialang zie je één soort materiaal het meeste in het straatbeeld; de dakpannen. De dakpannen beschikken over zoveel voordelen, waardoor het in 95% van de gevallen de beste keuze is.

Het aanleggen van dakpannen gaat wel alleen op een schuin dak. Als je een plat dak hebt, zijn er betere oplossingen. Hierbij kan je bijvoorbeeld aan een bitumen dakbedekking denken.

Bij een schuin dak zijn dakpannen heel erg aan te raden. Doordat een dakpan over zoveel voordelen beschikt, is de keus vaak al heel snel gemaakt.

Door de jaren heen is er wel veel meer variatie in het aanbod van dakpannen gekomen. Je kan nu uit diverse kleuren kiezen, je kan nu voor een matte of glanzende dakpan kiezen en je kan nu ook verschillende formaten en vormen kiezen.

Hieronder geven we antwoord op enkele vragen die betrekking hebben op dakpannen:

  • Welke soorten dakpannen zijn er nu?
  • Wat kost het aanleggen van een schuin dak met dakpannen?
  • Wie kunnen de dakpannen op jouw dak leggen?

Soorten dakpannen op de markt

Hierboven gaven we al aan dat het aanbod van dakpannen veel uitgebreider is ten opzichte van enkele jaren geleden. Op dit moment zijn er drie verschillende hoofdvormen van dakpannen:

  • Kleidakpannen: deze variant van de dakpan gaat het langste mee. Hierbij kan je denken aan 50 tot 100 jaar. De kleidakpannen worden gemaakt door klei op hoge temperaturen te bakken. Door deze ‘bereidingswijze’ heb je gigantisch veel stijlmogelijkheden met betrekking tot de kleur.
  • Leien dakpannen: de leien dakpannen worden gemaakt met aarde. Mede hierdoor geeft een leien dakpan een hele natuurlijke uitstraling aan je huis. De gemiddelde levensduur van een leien dakpan is ongeveer 40 jaar en prijstechnisch gezien valt deze dakpan gemiddeld uit.
  • Betonnen dakpannen: deze variant van de dakpan heeft de grootste afmeting. Door de grootste afmeting is deze variant gemiddeld gezien ook de goedkoopste variant. Dit betekent echter anderzijds wel de kortste levensduur; ongeveer 30 jaar.

Kosten aanleggen van dakpannen

Bij het aanleggen van een schuin dak met dakpannen spelen enkele factoren een grote rol.

Allereerst betreft het de variant dakpan waarvoor gekozen is. De betonnen dakpannen zijn het goedkoopst, terwijl de andere varianten duurder zijn.

Ook speelt het oppervlakte van het dak een cruciale rol in de prijsbepaling. Logischerwijs heeft een dak met een groter oppervlakte meer dakpannen nodig dan een dak met een kleiner oppervlakte.

We hebben gekeken naar de gemiddelde prijzen van dakpannen en daar hebben we onderstaande tabel voor gemaakt:

Soort dakpan Levensduur Gemiddelde prijs per vierkante meter
Betonnen dakpan 30 jaar €50,00
Leien dakpan 40 jaar €70,00
Klei dakpan 50 jaar €60,00

We hebben hier bewust voor een combinatie van levensduur + gemiddelde prijs met vierkante meter gekozen. De levensduur is uiteraard ook van groot belang bij het bepalen van de variant van de dakpan.

Een gemiddeld huis in Nederland heeft een dakoppervlakte van ongeveer 100 vierkante meter. Als we uitgaan van de kleien dakpan, kost een geheel dak ongeveer €6.000.

Bij de betonnen dakpan bedraagt het totaalbedrag ongeveer €5.000 en bij de leien dakpan bedraag het totaalbedrag ongeveer €7.000.

De keus voor de variant van de dakpan is volledig afhankelijk van jouw wensen. Alle varianten van de dakpan geven hun eigen uitstraling aan een huis.

Dakpannen laten leggen

Het aanleggen van dakpannen op een dak is niet ongevaarlijk te noemen. Men bevindt zich op grote hoogte en een foutje is snel gemaakt.

Mede hierom is het altijd aan te raden om de dakpannen aan te laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf. Deze bedrijven hebben alle benodigde materialen bij de hand. Hierbij kan je bijvoorbeeld ook denken aan de touwen waarmee een dakdekker zich vast maakt, zodat hij/zij niet kan vallen.

Voor het aanleggen van de dakpannen op je dak kan je het derhalve het beste een gespecialiseerd bedrijf benaderen. In jouw regio zitten ongetwijfeld meerdere van dit soort bedrijven.

Vraag wel altijd meerdere offertes aan. Op basis van die offertes kan je de juiste keuze maken.