Je gevel is van groot belang voor je huis. Een gevel is bij elke woning onmisbaar. Dat heeft niet alleen met de functionele eigenschappen te maken. Een gevel bepaalt namelijk ook voor een groot deel de uitstraling van je huis. Als de gevel een bepaalde kleur heeft, kan dit een hele specifieke uitstraling aan je huis geven. Mede daardoor is het belangrijk dat je je gevel goed onderhoudt.

Bij het onderhouden van je gevel komt onder andere het reinigen hiervan om de hoek kijken. Het is noodzakelijk om een keer per periode je gevel te reinigen. Helaas komt het toch meer dan eens voor dat een gevel niet goed onderhouden wordt. In dat geval is het soms noodzakelijk om je gehele gevel te laten renoveren.

Op deze pagina vertellen we jou meer over het renoveren van je gevel. Hierbij staat de volgende vraag centraal: wat kost het renoveren van je gevel? Naast die vraag geven we ook antwoord op de volgende vragen:

  • In welke situaties moet je je gevel renoveren?
  • Wie kan je gevel renoveren?

In welke situaties moet je je gevel renoveren?

Er zijn meerdere situaties denkbaar waarbij het aan te raden is om je gevel te renoveren.

Enerzijds kan dit het geval zijn als de gevel niet goed onderhouden is. Indien een gevel niet goed onderhouden is, zie je dat direct. Het voegwerk ziet er niet meer mooi uit of de stenen zijn deels afgebrokkeld. In dat geval is het absoluut aan te raden om je gevel te renoveren. Een gevel heeft namelijk meerdere functionaliteiten. Die functionaliteiten kunnen verminderen indien je gevel niet goed onderhouden is.

Het is echter ook mogelijk om je gevel te renoveren indien je er niet meer tevreden over bent. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je al geruime tijd in je huis woont. Het is goed mogelijk dat je na een x aantal jaar graag je gevel wilt laten renoveren.

Bij het renoveren van de gevel heb je in feite drie verschillende mogelijkheden:

  • Je laat de stenen vervangen;
  • Je laat het voegwerk vervangen;
  • Je laat de dorpel/latei vervangen.

De twee bovenste mogelijkheden spreken hoogstwaarschijnlijk wel tot verbeelding. Wellicht heeft de onderste mogelijkheid een extra toelichting nodig. De dorpel zit onder ander aan de gevel/je muur en is bepalend voor de balans van de muur. Als in de dorpel scheuren zitten, is het mogelijk dat de gevel gaat verzakken. Dat wil je uiteraard voorkomen en in dat geval is het aan te raden om de dorpel te laten vervangen.

Een andere mogelijkheid is overigens ook nog impregneren. Hierbij wordt er een extra laag op de gevel gespoten. Deze laag dient als bescherming tegen vuil, schimmel en vocht.

Kosten voor het renoveren van je gevel

Hierboven heb je kunnen lezen dat er drie verschillende mogelijkheden zijn voor het renoveren. Je kan kiezen voor het vervangen van de stenen, je kan kiezen voor het vervangen van het voegwerk en je kan kiezen voor het vervangen van de dorpel. Een andere mogelijkheid is ook nog impregneren; het aanbrengen van een extra beschermlaag. In de meeste gevallen kan een gespecialiseerd (bouw)bedrijf je advies geven over de renovatie.

Een belangrijk component daarbij is logischerwijs het prijskaartje. Bij het renoveren van de gevel speelt het prijskaartje van de opdrachtnemer de grootste rol. Elk bedrijf hanteert namelijk eigen tarieven; deze tarieven kunnen flink verschillen ten opzichte van bedrijf A en bedrijf B.

Om je toch een beeld te geven van de gemiddelde prijzen, hebben we onderstaande tabel opgemaakt. In deze tabel hebben we de gemiddelde prijzen verwerkt die de bedrijven vragen voor het renoveren.

Soort renovatie Gemiddelde prijs
Stenen vervangen Vanaf €10,00 per vierkante meter
Voegwerk vervangen Vanaf €10,00 per vierkante meter
Dorpel/latei vervangen Vanaf €30,00 per uur
Impregneren €Vanaf 6,50 per vierkante meter

Wie kan je gevel renoveren?

Het herstellen van je muur is van groot belang. De muur beschermt je tegen veel factoren en het biedt tevens een fraai aangezicht voor je huis. Het renoveren hiervan is echter alles behalve simpel te noemen. Bij het renoveren van de buitenmuur moet je maar net het juiste gereedschap hebben. Daarnaast moet je ook veel verstand hebben; niet iedereen kan bijvoorbeeld voegwerk vervangen.

Mede daardoor raden we aan om niet zelf je gevel te gaan renoveren. Je kan veel beter een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Deze bedrijven hebben alle benodigdheden in huis om jouw gevel perfect te renoveren. Vraag wel bij meerdere bedrijven een offerte aan! De prijzen willen wel eens flink uiteen lopen en je wilt uiteraard zo min mogelijk geld kwijt zijn.