Graffiti is in bepaalde delen van het land niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Als jij in een wijk in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam of Utrecht loopt, zie je gigantisch veel graffiti op de gebouwen, muren en andere zaken.

In de meeste gevallen wordt de graffiti aangebracht door kunstenaars. Deze kunstenaars willen graag de stad verfraaien of laten via de graffiti een bepaalde boodschap achter. Helaas komt het ook nog eens voor dat graffiti gebruikt wordt in de vorm van vandalisme.

Sommige mensen brengen graffiti aan op de buitenmuren van huizen. Deze huizen zitten dan onder de graffiti en dat is in 99% van de gevallen niet wenselijk. In dat geval is het noodzaak om de graffiti zo snel mogelijk te verwijderen. Maar, hoe doe je dat? Wat zijn de kosten hiervoor? Wie kan de graffiti verwijderen? Op dergelijke vragen geven wij op deze pagina antwoord.

Hoe verwijder je graffiti van je gevel?

Graffiti heeft bepaalde eigenschappen. Eén van de eigenschappen is dat het zeer lastig te verwijderen is. In feite kan graffiti alleen verwijderd worden met hardnekkig spul.

Meestal wordt hier een vorm van zandstraling voor gebruikt. Zandstralen is het, onder hoge druk, aanbrengen van een mengsel van water en zand. Water en zand worden gemengd, waardoor er een krachtige mix ontstaan. Deze krachtige mix wordt met behulp van een speciaal apparaat met een hoge druk op de muur gespoten.

Doordat de mix dusdanig sterk is, wordt de graffiti verwijderd van de gevel. De sterkte van de mix wordt ook nog eens versterkt door de hoge druk waarmee het op de muur gespoten wordt. Door deze combinatie is het met zandstraling mogelijk om de graffiti te laten verwijderen. Vervolgens is het te hopen dat de vandalen niet nogmaals toeslaan. In dat geval moet je wederom overgaan tot het laten zandstralen van je muur.

Zandstralen is overigens niet geheel zonder risico’s. Het is daarom altijd aan te raden om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Daarover vertellen we meer onder het kopje ‘Wie kan de graffiti verwijderen’?

Tarief om het verwijderen van graffiti

Het verwijderen van graffiti kan alleen met behulp van zandstraling. Bij zandstraling wordt een mix van mengsel en zand onder hoge druk tegen de muur gespoten. Door deze combinatie wordt de graffiti volledig van je muur verwijderd. Het is uiteraard wel van belang om hier vooraf de kosten voor te weten.

De exacte kosten voor het verwijderen van de graffiti is voornamelijk afhankelijk van de volgende factoren:

  • Hoe groot is de graffiti? Met andere woorden; hoeveel vierkante meter muur bedekt de graffiti? Logischerwijs kost een groter oppervlakte meer dan een kleiner oppervlakte.
  • Wat is het tarief van het gespecialiseerde bedrijf dat de graffiti komt verwijderen?

Het is daardoor ook niet mogelijk om een exacte prijs af te geven. Wel hebben we de gemiddelde tarieven verzameld en in onderstaande tabel verwerkt:

Soort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Zandstralen Ongeveer €16,00

Zoals je kan zien, kost het zandstralen een behoorlijk bedrag per vierkante meter. Het zou daarom absoluut niet fijn zijn als je complete gevel vol met graffiti zit. Het is overigens wel mogelijk om deze prijs enigszins te beïnvloeden. Daarover vertellen we je meer onder het kopje ‘Wie kan de graffiti verwijderen’?

Wie kan de graffiti verwijderen?

Het verwijderen van graffiti is een klus die een gespecialiseerd bedrijf uit dient te voeren. Je kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen, maar dat wordt een oneindige klus. In de meeste gevallen behaal je dan ook niet eens het gewenste resultaat.

In Nederland zijn vele bedrijven actief die zich hebben gespecialiseerd in het verwijderen van de graffiti. De medewerkers van die bedrijven weten exact welke stappen ze moeten ondernemen om het perfecte resultaat te behalen. Tevens weten die medewerkers exact hoe de apparatuur werkt.

We gaven hierboven al aan dat het tarief van deze bedrijven enigszins te beïnvloeden is. Elk bedrijf mag een eigen tarief hanteren en die lopen wel eens uiteen. Het is daarom aan te raden om vooraf meerdere offertes op te vragen. Als je meerdere offertes hebt, krijg je een beter zicht in de marktconforme tarieven. Op basis van die indruk kan je de meest voordelige keuze maken.