Elke tuin is opgebouwd uit meerder elementen. Hierbij kan je denken aan een grasmat, een terras, straatwerk, eventueel een tuinhuisje, eventueel een vijver en beplanting. Dankzij de verschillende elementen is het mogelijk om elke tuin naar eigen wens in te richten.

Je kan echter ook één of meerdere bomen in je tuin hebben staan. Een boom kan meerdere voordelen hebben, maar er schuilen ook enkele grote nadelen bij een boom. Afhankelijk van jou wensen is het mogelijk om een boom te laten kappen. Maar, hiervoor moet je logischerwijs wel betalen. Een grote boom is namelijk niet geheel makkelijk om te kappen. Daar is in sommige gevallen een grote machine voor nodig.

Op deze pagina vertellen we jou meer over het laten kappen van bomen. Als je klaar bent met een boom, is het mogelijk om deze te kappen. Maar, wat komt hier allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten hiervoor? Wij geven op deze pagina antwoorden op de volgende vragen:

  • Waarom zou je een boom willen laten kappen?
  • Wat kost het laten kappen van een boom?
  • Met welke zaken moet je rekening houden?

Waarom een boom laten verwijderen

Een boom in je tuin kan enkele voordelen met zich mee brengen. Allereerst kan het een bepaalde mate van privacy bewerkstelligen. De takken van een boom kunnen bijvoorbeeld half voor een raam van je huis hangen. Daarmee verkrijg je een hoop meer privacy.

Anderzijds kan een boom ook voor de gewenste schaduw in je tuin zorgen.

Tot slot kan een boom ook een fraaie toevoeging zijn voor je tuin, zeker als het een boom met mooie begroeiing is.

Maar, toch zijn er veel mensen die besluiten om een boom in hun te laten kappen. Wat zijn daar de beweegredenen voor?

Allereest kan een boom voor ‘overlast’ zorgen. Als je een strakke en nette tuin wilt hebben, is een boom niet wenselijk. Een boom verliest namelijk zijn bladeren; de bladeren komen door de gehele tuin te liggen. Optisch is dat niet zo’n fraai gezicht.

Daarnaast kan het ook noodzakelijk zijn om een boom te kappen; denk hierbij bijvoorbeeld aan de situatie waarbij een boom een ziekte heeft. Het is daarbij goed mogelijk dat het absoluut noodzakelijk is om de boom te laten kappen.

Tot slot kunnen mensen kiezen voor het laten kappen van een boom als ze de boom simpelweg niet meer mooi vinden. Een boom kan een blikvanger in een tuin zijn. Als de boom niet meer naar wens is, heb je een blikvanger waar je niet geheel blij mee bent. Je kan dat simpel oplossen door de boom te laten kappen. Als de boom gekapt is, kan je de ontstane ruimte gebruiken voor andere zaken. Een boom neemt namelijk ook behoorlijk wat ruimte in beslag. Als de boom gekapt is, kan je die ruimte opvullen met andere zaken.

Wat kost het laten kappen van een boom?

Het laten van een boom kan behoorlijk in de prijs lopen. De prijs voor het laten kappen wordt bepaald door enkele factoren. Sommige van deze factoren kunnen voor een flink hoog bedrag zorgen.

Allereerst is het tarief van degene die de boom komt kappen van belang. In de meeste gevallen zal dit een gespecialiseerd bedrijf of een hoveniersbedrijf zijn. Deze bedrijven rekenen een bepaald uurtarief. Uit ervaring weten we dat dit uurtarief kan verschillen ten opzichte van andere bedrijven. Dit uurtarief bepaalt echter wel voor een aanzienlijk het totale prijskaartje voor het laten kappen van een boom.

Daarnaast speelt ook de locatie en het formaat van de boom een grote rol. Tot slot heeft ook de leeftijd van een boom invloed op de prijs voor het laten kappen van een boom.

Doordat meerdere factoren invloed hebben op de totaalprijs, kunnen we geen exact prijskaartje hangen aan het laten kappen van een boom. We hebben echter vier verschillende situaties bedacht en daarbij een gemiddelde kostprijs opgezocht. Deze tarieven kan je in onderstaande tabel aflezen:

Dienst Kostprijs
Kappen van een kleine boom (omvang van 14 tot 20 centimeter, hoogte van 4 tot 6 meter Ongeveer €400,00
Kappen van een gemiddelde boom (omvang van 20 tot 35 centimeter, hoogte van 5 tot 8 meter) Ongeveer €600,00
Kappen van een grote boom (omvang vanaf 35 centimeter, hoogte van 7 tot 15 meter) Ongeveer €800,00
Verwijderen van een boomstronk €80,00 per stronk

Zoals je kan zien, is het laten kappen van een boom behoorlijk prijzig. Mede daardoor is het belangrijk om je vooraf goed voor te bereiden. Vraag bijvoorbeeld meerdere offertes aan. Op basis van die offertes kan je de juiste keuze maken!

Met welke zaken moet je rekening houden?

Het laten kappen van een boom is niet geheel zonder gevaar. Zorg er daarom altijd voor dat er een veilige omgeving rondom de boom is. Laat geen kinderen en huisdieren in de tuin lopen. Een hoveniersbedrijf zal je hier ook op wijzen, maar het is belangrijk om daar erg goed bij stil te staan.

Tevens is het belangrijk om vooraf met de hoveniers af te stemmen hoe de boom verwijderd gaat worden. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor:

  • Vellen; een boom wordt vanaf de grond afgezaagd. Dit is de snelste en goedkoopste manier.
  • Klimtechniek; de hovenier zal de boom in klimmen en de takken afzagen.
  • Hoogtewerker; bij grote bomen is het nodig om een hoogtewerker te regelen. Met deze hoogtewerker kan de boom ontdaan worden van de takken.

Bepaal vooraf met je hovenier welke techniek er gehanteerd gaat worden. Elke techniek heeft namelijk een andere voorbereiding nodig. Begin hier tijdig mee en onderschat het laten kappen van een boom niet.