De technologische ontwikkelingen hebben de wereld compleet veranderd. Veel banen zijn komen te vervallen of hebben een andere insteek gekregen. Dit is van toepassing op het kantoorleven, maar ook zeker op de bouwsector. Het blijft een feit dat bijvoorbeeld het bouwen van huis vooralsnog mensenwerk is. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het plaatsen van glas. Dit is ook nog steeds mensenwerk.

In de afgelopen periode zijn er echter meerdere apparaten en machines uitgevonden waarmee het fabriceren van glas gemakkelijker is geworden. Tevens worden de glasplaten momenteel erg secuur gemaakt, waardoor de isolerende werking van glasplaten nóg beter is. Het plaatsen van een glasplaat moet echter nog wel door menselijke handen gedaan worden. Ook hierbij is de nauwkeurigheid van gigantisch groot belang.

Als een glasplaat niet goed geplaatst wordt, vervalt de isolerende werking. In dat geval heeft het kopen van duur glas absoluut geen zin. Het plaatsen van glas is daarmee erg belangrijk. Mede daarom wordt dit nog steeds gedaan door de professionele glaszetters. Op deze pagina nemen wij je mee in de wondere wereld van een glaszetter. Daarbij stellen we onszelf de vragen:

 • Wat zijn de taken van een glaszetter?
 • Wat kost een glaszetter?
 • Hoe kan je een geschikte glaszetter vinden?

Wat zijn de taken van een glaszetter?

Zoals de naam het al aangeeft, heeft een glaszetter één primaire taak: het perfect plaatsen van glasplaten. Hierbij maakt een glaszetter gebruik van glasplaten die uit de fabriek komen rollen. In dergelijke fabrieken zijn allerlei nauwkeurige machines waarmee een glasplaat exact op maat gemaakt kan worden.

Het belang bij een glasplaat is de isolerende werking. Elke glasplaat heeft een bepaalde U-waarde; deze U-waarde geeft aan hoe goed de isolerende werking is. Deze isolerende werking kan alleen behaald worden als de glasplaat perfect geplaatst wordt. Daar is een glaszetter verantwoordelijk voor.

De ervaring leert dat we in Nederland de beschikking hebben over vele gespecialiseerde glaszetters. Deze gespecialiseerde glaszetters hebben één primaire taak; het plaatsen van glas. Daarbij komen echter wel nog veel bijzaken bij kijken:

 • Plannen en voorbereiden van de werkzaamheden
 • Veilig vervoeren van glas
 • Verwijderen van het oude glas, sponningen en kit
 • Herstellen van schade (bijvoorbeeld houtrot) aan kozijnen
 • Plaatsen van houten, kunststof, stalen of aluminium kozijnen
 • Plaatsen van afstandsblokjes, dichtingsbanden en glaslatten
 • Afkitten en afmessen van de kit
 • Opruimen van de werkplek en schoonmaken van ramen en kozijnen

Dit takenlijstje geeft aan dat er veel meer om de hoek komt kijken bij het plaatsen van een glasplaat.

Wat kost een glaszetter?

De tarieven van een glaszetter lopen behoorlijk uiteen. Elke glaszetter mag zijn/haar eigen tarieven hanteren. Deze tarieven worden gebaseerd op onder andere de ervaring van een glaszetter. Onderstaande tabel laat de tarieven van een glaszetter zien:

Soort glas Tarief glaszetter per vierkante meter
Dubbel glas Ongeveer €50,00 per uur
HR glas Ongeveer €50,00 per uur
HR+ glas Ongeveer €50,00 per uur
HR++ glas Ongeveer €50,00 per uur
HR+++ glas Ongeveer €50,00 per uur

Bovenstaande tabel laat zien dat het tarief van een glaszetter niet afhankelijk is van het soort glas. Het tarief wordt eigenlijk alleen bepaald door de glaszetter zelf.

Hoe kan je een geschikte glaszetter vinden?

De ervaring leert dat de tarieven van een glaszetter aardig uiteen kunnen lopen. Dit kan uiteen lopen van bijvoorbeeld €40,00 per vierkante meter tot €80,00 (of hoger) per vierkante meter. Mede daarom raden wij altijd aan om meerdere glaszetters te benaderen voor het maken van een offerte.

Het vinden van een geschikte glaszetter kan heel simpel via internet. Als je op Google ‘glaszetter + je locatie’ intypt, komen vanzelf de geschikte glaszetters naar voren. Dan is het voor jou alleen nog maar zaak om de verschillende offertes op te vragen en die met elkaar te vergelijken.

We raden tevens aan om een glaszetter in te huren die bij jou in de regio actief is. Als je een glaszetter uit de andere kant van Nederland inhuurt, zullen de voorrijkosten erg hoog uitvallen. Bij een glaszetter bij jou uit de stad/het dorpje is dat uiteraard niet het geval.