De nieuwbouwwijken in Nederland worden steeds vaker met een vast patroon gebouwd. Nagenoeg elk nieuwbouwhuis heeft een oprit waarop één of meerdere auto’s geparkeerd kunnen worden. Naarmate het huis duurder wordt, zal in de meeste gevallen ook het formaat van de oprit groter worden.

De bestrating op een oprit is niet te vergelijken met de bestrating elders in je tuin. Een oprit krijgt namelijk met zware krachten te maken. Het is daarom erg belangrijk dat de oprit erg stevig en sterk is. Maar, hoe verkrijg je zo’n stevige en sterke oprit? Op onder andere die vraag geven wij hieronder antwoord.

We kijken tevens naar de verschillende soorten opritten en wat de kosten zijn voor het (laten) bestraten van een oprit. Kort samengevat geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe verkrijg je een stevige en sterke oprit?
  • Welke verschillende opritten zijn er?
  • Wat zijn de kosten voor het bestraten van een oprit?

Een stevige en sterke oprit

Een oprit moet gigantisch sterk zijn. Dit komt puur doordat een auto behoorlijk wat kilo’s weegt. De oprit moet niet bezwijken onder dat hoge gewicht. Mede daardoor is het van groot belang dat je een stevige en sterke oprit hebt. Maar, hoe verkrijg je dat?

Allereerst is het heel belangrijk om veel ophoogzand te gebruiken. Ophoogzand heeft een erg belangrijke en speciale eigenschap; het voorkomt verzakking van de straatstenen. Door veelvuldig gebruik te maken van ophoogzand verkrijg je dus al een stevige oprit.

Om dat verder kracht bij te zetten, is het aan te raden om dikke stenen te kiezen. Een steen van minimaal 7 centimeter dik is geschikt om het gewicht van auto’s te dragen. Veel mensen kiezen er daarom voor om zogeheten betonklinkers en gebakken waaltjes te gebruiken op hun oprit.

Het is eveneens belangrijk om de stenen in een bepaald patroon te leggen. Uit onderzoek is gebleken dat twee patronen zorgen voor een erg stevige bodem; het keper- en elleboogverband.

Tot slot is de afwerking van de bestrating ook belangrijk. De opsluitbanden moeten stevig geplaatst worden en daarnaast moeten de stenen goed getrild worden. Mede daarvoor is het handig om een stratenmaker in te huren; een dergelijk vakman heeft de beschikking over een trilapparaat.

Verschillende soorten opritten

In de basis zijn er ontelbaar verschillende mogelijkheden voor je oprit. Een belangrijk onderscheid zit echter tussen een oprit met daarop straatstenen en een oprit met grind. Sommige mensen prefereren een oprit van grind, omdat dat over het algemeen goedkoper is. Uiteraard kan je ook kiezen voor een oprit van tegels gecombineerd met grind.

Ook het formaat speelt overigens een grote rol bij de oprit. Als je een gemiddelde auto hebt, is een oprit van minimaal 3 meter breed en minimaal 5 meter lang aan te raden. Als je meer ruimte hebt, is dat uiteraard een stuk handiger bij bijvoorbeeld het inparkeren van je auto.

Kosten voor het bestraten van een oprit?

Bij het bestraten van je oprit zijn er meerdere factoren die de prijs bepalen. Allereerst is het belangrijk om te besluiten wie de oprit gaat bestraten; ga je dat zelf doen of huur je een stratenmaker in?

Als je het zelf gaat doen, moet je rekenen op een aanslag op je lichaam. Het bestraten is absoluut niet lichtzinnig werk. Zeker niet als je een oprit gaat bestraten, omdat de stenen bij een oprit behoorlijk dik zijn. Daarnaast moet je ook de juiste apparatuur in huis hebben, bijvoorbeeld een trilapparaat is absoluut noodzakelijk bij een het bestraten van een oprit. Als je besluit om een stratenmaker in te huren, hoef je daar allemaal niet aan te denken. Je betaalt alleen wel een bepaald uurtarief voor een stratenmaker.

Het is voor ons helaas niet mogelijk om een vast tarief voor een stratenmaker te communiceren. Elke stratenmaker hanteert tenslotte een eigen tarief. Als gemiddeld tarief kunnen we echter een uurtarief van €35,00 tot €55,00 aanhouden.

Dat zijn dan alleen de kosten voor het laten bestraten van je oprit. Maar, je zit uiteraard ook met de materiaalkosten. De meest voorkomende materiaalkosten hebben we in onderstaande tabel overzichtelijk gezet:

Materiaal Gemiddelde prijs
Stenen Tussen de €15,00 en €35,00 per vierkante meter
Ophoogzand Tussen de €50,00 en €70,00 per big bag
Opsluitbanden Tussen de €2,00 en €5,00 per meter

Uiteraard is het voor een ieder wenselijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Je kan daarom het beste meerdere offertes opvragen. Op basis van die offertes krijg je een goed inzicht in de tarieven die gevraagd worden. Vervolgens kan je de juiste keuze maken!