De uitstraling van een tuin wordt bepaald door enkele componenten. Hierbij kan je denken aan de beplanting, een gazon, een eventuele vijver, een eventueel tuinhuisje, maar ook zeker aan de tuintegels. De bestrating speelt een grote rol in een tuin.

De bestrating is een tuin is bepalend voor de uitstraling van de tuin. Door middel van bepaalde tegels kan je een bepaalde uitstraling creëren. Hedendaags heb je de keuze uit gigantisch veel verschillende tuintegels. Elke tuintegel heeft eigen afmetingen, een eigen kleur, een eigen patroon en een eigen prijskaartje.

Graag vertellen we jou meer over de mogelijkheden van tuintegels. Op deze pagina gaan we antwoord geven op de volgende vragen:

  • Welke soorten tuintegels zijn er?
  • Wat zijn de kosten voor tuintegels?

Welke soorten tuintegels zijn er?

Bij het uitzoeken van tuintegels heb je ongelooflijk veel keus. Je hebt keus uit verschillende kleuren, verschillende uitstralingen, verschillende legmotieven, verschillende formaten en verschillende materialen. In feite zorgt elke tuintegel voor een specifieke uitstraling.

Omdat er zoveel verschillende varianten zijn, zijn er in de afgelopen jaren enkele ‘groepen’ ontstaan. Deze groepen hebben we hieronder verder toegelicht.

Betontegels

Betontegels zijn zeer strakke en sterke tegels. Het voordeel van deze tegels is een erg lange levensduur. De betonnen tuintegels zijn in allerlei verschillende formaten beschikbaar. Het nadeel van deze soort tegels is het feit dat ze na een verloop van tijd gaan verkleuren.

Gebakken tegels

Gebakken tegels zijn kleine tuintegels. Onder deze soort valt onder andere ook de bekende klinkers. Met deze tuintegels creëer je een klassieke doch strakke uitstraling. Door het kleine formaat van deze tegels heb je ook allerlei mogelijkheden met betrekking tot het legmotief.

Natuursteen tegels

Deze tegels zijn over het algemeen groot en hebben een luxe uitstraling. Onder deze soort vallen onder andere: graniet, gneis en kwartsiet. Dit zijn tegels die in heel veel tuinen in Nederland liggen. In andere landen maakt men ook vaak gebruik van marmer, zandsteen, leisteen en kalksteen. Het nadeel van deze tegels is de hoge prijs.

Eigenlijk vallen alle tuintegels in één van bovenstaande groepen. Uiteraard zijn er ook meerdere tuintegels die tussen twee groepen in vallen. Over het algemeen biedt bovenstaande afscheiding een goed beeld.

Overigens is het tegenwoordig ook mogelijk om de tuintegels te laten bewerken. Je kan bijvoorbeeld voor trommelen kiezen; hierbij worden de tuintegels zo bewerkt dat het een hele nostalgische uitstraling krijgt.

Een andere mogelijkheid is zandstralen; hierbij worden de tuintegels dusdanig bewerkt dat ze niet glad worden op het moment dat het regent. De laatste mogelijkheid is polijsten; hierbij worden de tuintegels glanzend gemaakt.

Zoals je kan zien, is er een gigantisch groot aanbod. Het is daarom soms ook erg lastig om de juiste tuintegels uit te zoeken. Een belangrijk onderdeel bij deze keuze is de prijs; daar zoomen we hieronder nader op in.

De kosten voor tuintegels

Hierboven heb je kunnen lezen dat je heel veel mogelijkheden hebt met betrekking tot de tuintegels. Je kan kiezen voor natuursteen tegels waarbij je tuin een luxe uitstraling krijgt. Je kan echter ook kiezen voor gebakken tegels, bijvoorbeeld klinkers, waarmee je de mogelijkheid hebt tot verschillende legmotieven. Doordat het aanbod zo groot is, is het voor ons niet mogelijk om een bepaald bedrag aan tuintegels te koppelen.

We hebben echter onderstaande tabel opgemaakt. In deze tabel zie je van de verschillende soorten tuintegels de gemiddelde prijs. Deze gemiddelde prijs is gebaseerd op de prijzen die de verschillende Nederlandse specialisten aanhouden. De tuintegels kan je het beste kopen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Soort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Betonnen tuintegels Ongeveer €15,00 tot €35,00
Gebakken tuintegels Ongeveer €25,00 tot €45,00
Natuursteen tuintegels Ongeveer €30,00 tot €65,00

Bovenstaande prijzen zijn echter de gemiddelde prijzen. Als jij interesse in een specifieke natuursteen tuintegel hebt, kan je het beste offertes opvragen bij verschillende bedrijven. Hiermee kan je een goed vergelijk maken.

Maar, aan het kopen van deze tuintegels heb je vaak niet voldoende. De tegels moeten ook nog worden gelegd. Hiervoor kan je het beste een stratenmaker inhuren. Het aanleggen van tuintegels is fysiek een zware klus; daarnaast vereist het ook veel kennis en ervaring. Het uurtarief van een stratenmaker is ongeveer €30,00 tot €40,00. Het komt echter ook voor dat stratenmakers hun tarief op een vierkante meter baseren. Hierbij is €10,00 tot €20,00 per vierkante meter het gemiddelde tarief.