Sierbestrating kan net de finishing touch aan een tuin geven. De sierbestrating kan een prachtige uitstraling aan je tuin geven, in combinatie met de beplanting, het gazon en eventueel andere zaken zoals een tuinhuisje of een vijver.

Qua sierbestrating heb je hedendaags de keus uit een gigantisch groot assortiment. Er zijn heel veel verschillende sierbestratingen op de markt. De ene tegel is een stuk groter dan de andere tegel en elke tegel heeft weer bepaalde eigenschappen. Hierbij heeft iedere bestrating zijn eigen prijs. Het leggen van sierbestrating neemt weer extra kosten met zich mee.

Voor de uitstraling van je tuin speelt de kleur en het formaat van je bestrating overigens een hele grote rol. Mede daarom is het van belang om je tijdig te verdiepen in het uitzoeken van de juiste tegels. Hieronder vertellen we je meer over de mogelijkheden die je bij sierbestrating hebt. Dit doen we aan de hand van de volgende vragen:

 • Welke sierbestrating soorten zijn er?
 • Welke patronen kan je aan laten leggen?
 • Welke andere opties heb je?
 • Wat zijn de kosten voor het laten leggen van sierbestrating?

De soorten sierbestrating

Zoals we al eerder aangaven, heb je de keus uit heel veel verschillende soorten stenen. Je kan kiezen voor een steen met een groot formaat waarmee je een zeer luxe uitstraling creëert. Je kan echter ook kiezen voor bijvoorbeeld klinkers waarmee je een bepaalde variatie in je tuin kan bewerkstelligen.

Doordat er zoveel soorten sierbestrating zijn, zijn er vanzelf bepaalde groepen ontstaan. Deze groepen zijn als volgt:

 • Betonnen tuintegels; voor een strakke uitstraling
 • Gebakken tuintegels; voor een nostalgische uitstraling
 • Natuursteen tuintegels; voor een luxe uitstraling

Elke siersteen die je zal kiezen, zal in één van bovengenoemde groepen vallen.

Soorten bestratingsverbanden

Bij sierbestrating is niet alleen de siersteen van belang. Het patroon waarin de stenen worden gelegd is minstens net zo belangrijk. Je hebt tegenwoordig de keus uit meerdere patronen. Het leuke aan een tuin is dat je ook nog kan variëren met de patronen. Je kan bijvoorbeeld op de looppaden een ander patroon aanhouden dan op het terras.

Hieronder vind je een kleine greep uit de mogelijkheden voor het patroon van je sierstenen:

 • Halfsteenverband;
 • 1/3 steensverband;
 • 4 steensverband;
 • Blokverband;
 • Visgraatverband;
 • Elleboogverband;
 • Diagonaal halfsteenverband;

Voor een advies omtrent de patronen kan je het beste een stratenmaker of bestratingsmaterialen bedrijf raadplegen. Zij kunnen je van een goed advies voorzien.

De extra opties

Een tuin wordt pas echt strak als je aan alle details denkt. Nadat je de sierstenen uitgekozen hebt, is het belangrijk om naar deze details te kijken. Als je een stratenmaker in gaat huren, kan deze je hierover heel goed adviseren.

Bij een bestrating is het namelijk van groot belang om de juiste opsluitbanden te gebruiken. Met behulp van deze opsluitbanden blijven de stenen op de juiste plek en in het juiste patroon liggen. De prijs voor een opsluitband ligt tussen de €2,00 en €5,00 per meter.

Daarnaast kan je met behulp van zogeheten sierkeien ook een detail aan je bestrating aanbrengen. Met sierkeien kan je een mooie afwerking verzorgen. De prijs voor sierkeien ligt tussen de €7,00 en €35,00 per vierkante meter.

Tot slot is het soms noodzakelijk om hoogteverschillen te overbruggen. Hiervoor kan je het beste gebruik maken van afscheidingsbanden. De prijs hiervoor ligt tussen de €10,00 en €30,00 per meter.

De kosten van sierbestrating

Als het goed is, weet je nu van alles over de mogelijkheden die je hebt met betrekking tot de sierbestrating. Het aanleggen van de sierbestrating is logischerwijs een belangrijke klus. Hierbij heb je twee mogelijkheden:

 • Je gaat de sierbestrating zelf aanleggen. Hiervoor moet je wel de juiste kennis en materialen hebben. Daarnaast is het goed om te weten dat dit een zeer arbeidsintensieve klus is.
 • Je huurt een stratenmaker in voor het laten leggen van de bestrating. Een stratenmaker heeft de juiste materialen en expertise in huis.

Als je de sierbestrating zelf aan gaat leggen, hoef je alleen de kosten voor de tegels te betalen. In onderstaande tabel hebben we de gemiddelde prijzen weergegeven:

Soort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Betonnen tuintegels Ongeveer €15,00 tot €35,00
Gebakken tuintegels Ongeveer €25,00 tot €45,00
Natuursteen tuintegels Ongeveer €30,00 tot €65,00

Als je besluit om een stratenmaker in te huren, zit je ook nog met het uurtarief van de stratenmaker. Dit uurtarief ligt gemiddeld genomen tussen de €30,00 en €40,00 per uur.

Om de bestrating helemaal tot in detail af te werken, moet je de opsluitingsbanden, sierkeien en afscheidingsbanden niet vergeten. De kosten voor deze producten zijn als volgt:

Soort Gemiddelde prijs
Opsluitbanden Tussen de €2,00 en €5,00 per vierkante meter
Sierkeien Tussen de €7,00 en €35,00 per meter
Afscheidingsbanden Tussen de €10,00 en €30,00 per meter