In sommige situaties is het wenselijk om extra ruimte in een huis te verkrijgen. Hiervoor heb je meerdere mogelijkheden. Eén van de meest gebruikte oplossing is het laten monteren van een dakkapel. Met een dakkapel kan je fors meer ruimte verkrijgen op de bovenverdieping.

Als een dakkapel eenmaal geplaatst is, heeft deze ook onderhoud nodig. Dit betreft voornamelijk schoonmaakwerkzaamheden. Een dakkapel moet netjes schoon blijven; dat is beter voor het aanzicht en is tevens beter voor het materiaal waarvan de dakkapel gemaakt is.

Het is daarnaast ook belangrijk om de dakkapel af en toe een nieuw likje verf te geven. Het schilderen van een dakkapel met een bepaalde frequentie is absoluut aan te raden. Hiermee behoud je een mooie dakkapel met een fraaie afwerking. Het is bovendien goed voor de waarde van je dakkapel en de waarde van je huis.

Op deze pagina vertellen we je meer over het laten schilderen van een dakkapel. Hierbij geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Waar dien je rekening mee te houden?
  • Wat zijn de kosten voor het laten schilderen van een dakkapel?

Waar moet je rekening mee houden?

Als je je dakkapel wilt laten schilderen, dien je met enkele zaken rekening te houden. Allereerst is het belangrijk om een frequentie te bedenken. Om de hoeveel jaar wil je je dakkapel opnieuw laten schilderen? Normaliter ligt deze frequentie op ongeveer 4 tot 5 jaar. Maar, het is goed mogelijk dat in jouw specifieke geval de schilder adviseert om het schilderwerk vaker uit te laten voeren.

De grondslag hiervan kan liggen in bijvoorbeeld de weersomstandigheden en de ligging van je huis. Als jouw huis een ongunstige ligging heeft, kan deze veel wind te verduren krijgen. In dat geval is het aan te raden om het schilderwerk vaker opnieuw te laten doen.

In het verlengde daarvan ligt het materiaal van je dakkapel. Heb je in eerste instantie gekozen voor een houten dakkapel of ben je voor bijvoorbeeld een kunststof of aluminium dakkapel gegaan? Bij die laatste twee soorten hoef je het schilderwerk niet opnieuw uit te laten voeren; dat kan namelijk niet. Dit is tevens een punt waar je goed rekening mee moet houden voordat je besluit een dakkapel aan te schaffen.

Als je besluit om een dakkapel opnieuw te laten schilderen, zal een schilder enkele onderdelen van de dakkapel onder handen nemen. De belangrijkste onderdelen zijn:

  • De zijkanten van de dakkapel;
  • De kozijnen die zich in de dakkapel bevinden;
  • De zogeheten boeiboorden, dit is in feite de dakrand van de dakkapel.

Kosten schilderen van een dakkapel

Het schilderen van een dakkapel is geen gemakkelijke klus. Enerzijds komt dat doordat een dakkapel zich op een lastig te bereiken plek bevindt. Het dak van een huis is vaak niet zonder gevaar te bereiken. Daarnaast kan het schilderen van een dakkapel soms behoorlijk priegelwerk zijn. Mede daarom is het altijd aan te raden om een gespecialiseerde schilder hiervoor in te huren.

Het is helaas lastig om een exacte prijs af te geven voor het laten schilderen van een dakkapel. Dit komt voornamelijk vanwege het feit dat elk schildersbedrijf een eigen tarief hanteert. Op basis van dat tarief wordt de totaalprijs berekend.

Normaliter komt het gemiddelde uurtarief van een schilder uit op €40,- tot €50,-.

Als richtprijs voor het laten schilderen van een dakkapel kunnen we €500,- tot €1.000,- aanhouden. Dit bedrag is echter afhankelijk van het exacte tarief van het schildersbedrijf, het formaat van de dakkapel en de materiaalkosten.

Je hebt wel de mogelijkheid om dit bedrag enigszins te beïnvloeden. Wij raden altijd aan om bij meerdere schildersbedrijven een offerte op te vragen. Als je meerdere offertes hebt, kan je een goed vergelijk maken!