Een terras is in veel tuinen één van de meest gebruikte onderdelen. Je kan op een terras heerlijk bijkomen van het hectische leven. Daarnaast is het erg fijn om in de zomer op het terras buiten te genieten van je avondmaal. De bourgondische levensgenieters doen dat samen met een lekkere versnapering.

Een terras wordt in veel tuinen veelvuldig gebruikt. Het is daarom van belang dat het terras op de juiste manier aangelegd wordt. Het terras moet er strak uit zien, de afwatering van het terras moet in orde zijn en het terras moet een lange levensduur hebben. Uit ervaring weten we dat het aanleggen van een terras echter een behoorlijk lastige klus is.

Op deze pagina vertellen we jou meer over het aanleggen van een terras. Dit doen we aan de hand van de volgende vragen:

 • Welke mogelijkheden heb je bij het aanleggen van een terras?
 • Hoe kan je een terras naar eigen wens aan (laten) leggen?
 • Wat kost het aanleggen van een terras?

Zelf aanleggen of uitbesteden?

We gaven hierboven al even dat het aanleggen van een terras behoorlijk lastig is. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Allereerst is het van belang dat je het juiste materiaal ter beschikking hebt. Zonder het juiste materiaal wordt het erg lastig om een terras strak en netjes aan te leggen. Daarnaast moet je ook een bepaalde mate van kennis hebben van bestratingswerkzaamheden. Het is bij een terras noodzakelijk dat alle stenen keurig netjes gelegd worden.

Mede daarom raden wij altijd aan om een terras aan te laten leggen door een stratenmaker of een hoveniersbedrijf. Dergelijke personen hebben de juiste expertise, ervaring en materiaal in huis. Als zij een terras aanleggen, weet je in 99% van de gevallen dat het terras perfect gelegd wordt.

Hierbij bespaar je jezelf overigens ook lichamelijke klachten. Het aanleggen van een terras is een gigantisch zware klus voor je lichaam.

Je wensen staan altijd centraal

Het is duidelijk dat ons advies is om een stratenmaker in te huren voor je nieuwe terras. Maar, hoe kan je dan ervoor zorgen dat jouw wensen ook echt terug gaan komen in het daadwerkelijke terras?

Daarvoor is een goede samenwerking met de stratenmaker voor vereist. Samen met de stratenmaker kan je je wensen bespreken. Op basis van die wensen kan een stratenmaker een ontwerp maken. Als dat ontwerp volledig naar wens is, kan de bouw van het terras gaan beginnen.

Bij het ontwerpen van een terras dient er veel rekening te worden gehouden met bepaalde factoren. Juist bij die factoren kan jij je eigen draai geven aan je eigen terras. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:

 • Het formaat van het terras;
 • Het soort steen dat gebruikt wordt voor het terras;
 • Het legmotief van de bestrating;
 • De kleur van de stenen die worden gebruikt voor het terras.

Als jouw voorkeur uitgaat naar een terras met een luxe uitstraling, kan je het beste voor grote stenen gaan met een luxe uitstraling. Hieronder hebben we in het kort de verschillende soorten stenen voor op je terras neergezet:

 • Betonnen tuintegels; voor een strakke uitstraling
 • Gebakken tuintegels; voor een nostalgische uitstraling
 • Natuursteen tuintegels; voor een luxe uitstraling

Wat kost het aanleggen van een terras?

De kosten voor het aanleggen van een terras zijn compleet afhankelijk van jouw wensen. We hebben hierboven reeds aangegeven dat je eigenlijk twee mogelijkheden hebt:

 • Zelf het terras aanleggen;
 • Het terras aan laten leggen door een stratenmaker of hovenier.

Als je zelf het terras aanlegt, ben je eigenlijk alleen de kosten voor het materiaal kwijt. Hierbij kan je denken aan de stenen en het gereedschap dat je nodig hebt. Het gereedschap kan je overigens in veel gevallen ook huren.

De prijzen voor de stenen komen gemiddeld uit op:

Soort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Betonnen tuintegels Ongeveer €15,00 tot €35,00
Gebakken tuintegels Ongeveer €25,00 tot €45,00
Natuursteen tuintegels Ongeveer €30,00 tot €65,00

Maar, als jouw voorkeur uitgaat naar het inhuren van een stratenmaker, dien je ook het uurtarief van de stratenmaker te betalen. De ervaring leert dat het gemiddelde tarief van een stratenmaker tussen de €35,00 en €55,00 per uur ligt. Hierbij ben je echter wel verzekerd van een prachtig terras.

Om de prijs voor je terras enigszins te beïnvloeden, is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen. Op basis van die offertes kan je een goed vergelijk maken om uiteindelijk tot de juiste keuze te komen.