Een huis heeft een bepaald onderhoud nodig. Hierbij kan je denken aan schoonmaakwerkzaamheden, aan onderhoudswerkzaamheden en aan werkzaamheden aan het schilderwerk. Het schilderwerk op je huis moet er netjes uit zien. Dat biedt meerdere voordelen, waar jij en je gezinsleden van zullen profiteren.

Doordat Nederland te kampen heeft met veel verschillende weersomstandigheden, krijgt de buitenkant van je huis te zwaar te verduren. De buitenmuren krijgen bijvoorbeeld te maken met het gedonder onweer, met hagelbuien, met (zure) regen en met (harde) windstoten. Mede daarom is het belangrijk dat het schilderwerk aan de buitenkant van je huis perfect is. Daarnaast heeft de buitenkant van je huis ook een bepaalde uitstraling. Die uitstraling wordt deels ook bepaald door het schilderwerk. Als jij een gevel, kozijnen en deuren hebt die strak in de lak staan, geeft dat een mooie uitstraling aan je huis. Ook aan de binnenkant van je huis krijgt het schilderwerk te maken met weerstand. Het is daarom ook belangrijk om het schilderwerk aan de binnenkant goed op orde te houden.

Het schilderen van je huis is echter geen gemakkelijke en geen ongevaarlijke klus. Daarom raden we je altijd aan om een schilder in te huren. Een schilder heeft de juiste kennis op zak en kan de verf perfect aanbrengen op de buitenkant van je huis. Op deze pagina geven we je informatie over het laten schilderen van je huis. Hierbij richten we ons op de volgende vragen:

  • In welke situaties moet je huis geschilderd worden?
  • Wat zijn de kosten voor het laten schilderen van je huis?

Situaties om het huis te schilderen

Zoals je reeds hebt kunnen lezen, is het schilderwerk aan de buitenkant van je huis erg belangrijk. Het beschermt je tegen meerdere weersomstandigheden en het geeft ook een bepaalde uitstraling van je huis. Een strak geschilderd huis met een mooie afwerking heeft bovendien een hogere waarde ten opzichte van een huis waarbij de laatste (tientallen) jaren geen aandacht aan het schilderwerk besteed is.

Maar, in wat voor situaties is het dan noodzakelijk om je huis te laten schilderen? Allereerst kan dit het geval zijn als het huidige schilderwerk al enige tijd op je huis zit. Na verloop van tijd gaat schilderwerk namelijk enkele kuren vertonen. De meest vertoonde kuren zijn de volgende:

  • Als het huidige schilderwerk los gaat laten;
  • Als het huidige schilderwerk gaat verkleuren;
  • Als het huidige schilderwerk scheuren en krassen gaat vertonen;

Als je één van deze problemen ziet ontstaan, is het tijd om je huis te gaan schilderen. Dat kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van je huis zijn.

Het is echter ook goed mogelijk dat je pas geleden bent verhuisd, waardoor het schilderwerk van de voormalige bewoners nog op het huis zit. Wellicht is de kleur daarvan niet geheel naar jouw wens en wil je dat graag laten aanpassen.

Dat kan echter ook het geval zijn als je zelf na een paar jaar uitgekeken bent op het schilderwerk. Je kan bijvoorbeeld niet meer tevreden zijn over de kleur die je enkele jaren geleden wél nog mooi vond. Ook in een dergelijk geval kan je je huis laten schilderen.

Kosten voor het laten schilderen van je huis

Bij het schilderen van de buitenkant van je huis heb je twee mogelijkheden; je gaat het zelf doen of je huurt een professioneel schildersbedrijf in. Ons advies luidt altijd om een professioneel schildersbedrijf in te huren. Dergelijke bedrijven hebben gigantisch veel ervaring, waardoor jouw huis de gewenste aandacht krijgt. Ook hebben dergelijke bedrijven al het benodigde apparatuur en materiaal ter beschikking.

Als je besluit om je huis zelf te gaan schilderen, moet je je voorbereiden op een zware klus. Het is bovenal gevaarlijk, als je bijvoorbeeld de gevel of kozijnen op de bovenverdiepingen gaat schilderen. Het is daarom veel praktischer, handiger, veiliger en beter om een schilder in te huren. De kosten voor een schilder kan je in onderstaande tabel vinden:

Soort tarief Prijs
Per vierkante meter Tussen de €35,00 en €45,00
Per uur Tussen de €40,00 en €50,00

We hebben hierboven bewust onderscheid gemaakt in het tarief tussen ‘per vierkante meter’ en ‘per uur’. Sommige schilderbedrijven hanteren namelijk het tarief per vierkante meter, terwijl andere schilderbedrijven kiezen voor een tarief per uur. Elk schilderbedrijf hanteert eigen tarieven; het is daarom in veel gevallen lonend om meerdere offertes op te vragen!

Tevens hebben we onderstaande tabel nog weten te produceren. In deze tabel kan je de gemiddelde prijzen vinden per huissoort:

Soort woning Gemiddelde totaalprijs
Appartement Ongeveer €1.000
Tussenwoning Ongeveer €1.500
Hoekhuis Ongeveer €3.000
Twee onder één kap Ongeveer €3.000
Vrijstaande woning Ongeveer €6.000