De afgelopen tientallen jaren zijn er verschillende innovatieve producten op de markt gebracht. Eigenlijk is dit in de jaren 50 van de vorige eeuw in gang gezet door het Duitse bedrijf Thermopane. Dit bedrijf kreeg het als eerste bedrijf voor elkaar om dubbelglas te fabriceren. Dubbelglas was een revolutionair product in vergelijking met het aanbod van destijds.

In navolging op dubbelglas zijn nog meer innovatieve producten ontwikkeld. Dit is iets wat we in de afgelopen jaren nog steeds zien. Hierbij kan je denken aan HR++ glas en HR+++ glas. Zoals de naam al aangeeft, betreft dit driedubbel glas.

Een ander innovatief product zijn de zogeheten voorzetramen. Op deze pagina bekijken we nader naar de functie van een voorzetraam. Tevens bekijken we de prijzen voor voorzetramen nader.

Op deze pagina kan je een antwoord vinden op de volgende vragen:

  • Wat zijn voorzetramen?
  • Wat zijn de kosten voor voorzetramen?
  • Wie kan voorzetramen plaatsen/zetten?

Wat zijn voorzetramen?

In feite is een voorzetraam een extra ruit die voor of achter je huidige raam geplaatst kan worden. De naam voorzetraam is daarmee enigszins verwarrend; het raam kan namelijk ook achter je huidige raam geplaatst worden.

Een voorzetraam is een goed alternatief voor dubbel glas. Als de ramen van jouw huis nog uit enkel glas bestaan, heb je twee mogelijkheden:

  • Je laat het enkel glas vervangen door dubbel glas.
  • Je laat het enkel glas zitten en plaatst een voorzetraam.

In sommige situaties is het niet mogelijk om dubbelglas te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in een monumentaal pand woont of omdat je omhoogschuivende ramen hebt.

Het grote voordeel van voorzetramen is dat het je huis beter isoleert. Door een voorzetraam te plaatsen, kan je huis beter de binnenhuis temperatuur vasthouden. Dit heeft als voordeel dat je stookkosten lager uit gaan vallen. Je hoeft logischerwijs minder energie te gebruiken.

Overigens bieden voorzetramen ook geluidsisolatie; je hoort de geluiden van buiten veel minder nadat je voorzetramen geplaatst zijn.

Daarnaast bieden voorzetramen ook nog een voordeel indien er brand in je huis. Een voorzetraam is erg lastig kapot te krijgen en het werkt tevens brandvertragend.

In het verlengde daarvan is een voorzetraam ook een ideaal middel om een inbraak tegen te houden. Het kapot maken van een voorzetraam is een erg lastige klus.

Wat zijn de kosten voor voorzetramen?

De exacte kosten voor voorzetramen zijn afhankelijk van enkele factoren.

Allereerst speelt de glasdikte een hele grote rol; hierbij heb je de keuze uit 4, 6 of 8 mm dik glas. Logischerwijs biedt een raam met 8mm dik glas betere isolatie dan een raam met 4 mm dik glas. Dit uit zich echter ook in de prijs.

Als we naar de prijzen voor een voorzetraam kijken, komen onderstaande prijzen naar voren:

Soort glas Prijs per vierkante meter
Floatglas 4 mm Ongeveer €100,00
Floatglas 6 mm Ongeveer €120,00
Floatglas 8 mm Ongeveer €140,00

De prijzen lopen op naarmate het glas dikker wordt. Dit heeft puur te maken met de fabricagekosten van een glas plaat.

Het plaatsen van een voorzetraam kost ongeveer €50,00 tot €70,00 per vierkante meter. Dit tarief is echter afhankelijk van de prijsstelling van de glaszetter. In Nederland bestaan veel gespecialiseerde glaszetters. Deze personen/bedrijven bepalen echter allemaal hun eigen tarief. Het tarief voor het laten plaatsen van voorzetramen kan daarom enigszins uiteen lopen.

Overigens zijn er ook specifieke situaties denkbaar waarbij de prijs voor een voorzetraam anders is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een rond raam; dit kan zomaar €250,00 per vierkante meter kosten.

Wie kan voorzetramen zetten?

Het plaatsen van voorzetramen is een gespecialiseerde klus. De voorzetramen moeten op een dusdanige manier geplaatst worden en daarbij komt een hoop vakkennis om de hoek kijken.

Het plaatsen van een voorzetraam moet nauwkeurig gebeuren. Indien dit niet nauwkeurig gedaan wordt, worden de voordelen van een voorzetraam teniet gedaan. Mede hierom raden wij altijd aan om een gespecialiseerd glaszettersbedrijf in te huren. Een dergelijk bedrijf heeft de beschikking over de juiste kennis en apparatuur.

Voor de prijzen van een glaszetter kan je het beste meerdere offertes opvragen. De ervaring leert dat de tarieven van glaszetters aardig kunnen verschillen. Als je meerdere offertes opvraagt, kan je hier veel geld mee besparen!